Stiri: Finante

Ratingul Bucurestiului

Fitch confirmă ratingul Bucureștiului

14.01.2019

Agenția de evaluare financiară Fitch a confirmat ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală ale municipiului Bucureşti la ”BBB minus”. Perspectiva asociată este stabilă. De asemenea, a fost confirmat și calificativul pe termen scurt în valută la ”F3”.

Ratingul Bucureștiului. Confirmarea ratingurilor reflectă:

  • performanţa operaţională robustă continuă a Bucureştiului,
  • nivelul moderat al datoriei în raport cu balanţa sa operaţională şi veniturile curente

Calificativul include baza solidă de impozitare, datorită nivelului de bunăstare al Bucureştiului, care este substanţial mai mare decât media naţională. În mod negativ, ratingul reflectă incertitudinile privind datoriile contingente.

Ratingul Bucureștiului. Performanța medie

Scenariul de bază al agenției de rating estimează o marjă operaţională redusă de peste 15% pe termen mediu, sub performanţa medie din ultimii cinci ani a Bucureştiului, de 26%. Aceasta este în linie cu rezultatele preliminare ale oraşului pe 2018, care arată o marjă operaţională de 13,6%.

Reducerea marjei operaţionale a fost determinată de costurile mai mari cu personalul, în urma majorării salariilor pentru angajaţii din sistemul public, şi a transferurilor curente mai ridicate către instituţiile publice şi către asistenţa socială.

Ratingul Bucureștiului. Performanța operațională

Pe de altă parte, performanţa operaţională va rămâne suficientă pentru a acoperi serviciul datoriei şi o mare parte din investiţiile planificate în anul 2019.

În plus, Fitch se aşteaptă la continuarea creşterii cheltuielilor de funcţionare, dar în scenariul de bază al agenției performanţa oraşului în perioada 2018-2020 va rămâne cel puţin în linie cu cea din 2018.

Conform sursei citate, agenția de evaluare financiară se confruntă cu necesităţi ridicate de investiţii, pentru a face faţă creşterii populaţiei şi a planului autorităţilor locale de a dezvolta suplimentar infrastructura oraşului, şi în special cea rutieră.

Ratingul Bucureștiului. Cheltuielile de capital

Fitch se aşteaptă ca cheltuielile de capital ale Bucureștiului să rămână sub nivelul preconizat în 2019 (un miliard de lei). În plus, se estimează că marja actuală va acoperi cheltuielile de capital ale oraşului în perioada 2019-2020. Totodată, investiţiile programate nu vor fi finanţate din datorie.

Citește și Câte cazuri de gripă s-au înregistrat în România, până la începutul anului 2019?