Stiri: Economie

Rating de tara Romania

Ratingul României, confirmat la „BBB minus” de Fitch

01.11.2020

Ratingul României 2020. Fitch Ratings a confirmat vineri suveran al ţării noastre la „BBB minus” cu perspectivă negativă. Aceasta este ultima notă din categoria „investment-grade”, recomandat pentru investiţii..

Ratingul României 2020. Datoria guvernamentală

Ratingul României este susţinut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale, precum şi de un PIB per capita şi indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor ţări care beneficiază de un rating din categoria „BBB”. Cu toate acestea, punctele tari sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mari comparativ cu ale altor ţări.

De asemenea, perspectiva negativă reflectă deteriorarea finanţelor publice din cauza unor politici pro-ciclice din ultimii ani, precum şi impactul pandemiei de coronavirus asupra performanţelor economice şi fiscale.

Ratingul României 2020. Incertitudini politice

Cu toate că Fitch se aşteaptă ca economia să îşi revină începând din 2021, incertitudinea cu privire la evoluţiile politice, combinată cu o nouă explozie a numărului de cazuri de infecţie, atât pe plan intern cât şi la nivel global, continuă să afecteze perspectiva economică şi fiscală. Istoricul slab în ceea ce priveşte consolidarea fiscală în pofida creşterii economice mari din ultimii ani, precum şi nivelul ridicat al rigidităţilor bugetare vor continua să reprezinte o provocare semnificativă la adresa finanţelor publice pe termen mediu.

Deficitul ţării

Analiştii se aşteaptă ca deficitul guvernamental al României să atingă un maxim istoric de 9,5% din PIB la finele acestui an. Avansul va veni pe fondul:

  • creşterii rapide a cheltuielilor din cauza pandemiei
  • majorării pensiilor din septembrie
  • accelerării cheltuielilor de capital
  • diminuării veniturilor

Ratingul României 2020. Scădere economică

Agenţia de rating estimează că economia României se va contracta cu 5% în 2020, o performanţă mai bună faţă de o contracţie medie de 6,7% pentru celelalte ţări din categoria „BBB”, datorită unor investiţii mai puternice. Fitch anunţăcă măsurile de sprijin adoptate ca răspuns la pandemie (care ar putea să se ridice la 7% din PIB în 2020) au fost eficiente în limitarea impactului negativ asupra micilor companii şi a gradului de ocupare. Însă, presiunile în jos vor persista având în vedere al doilea val de COVID-19.

Rata şomajului ar urma să atingă un vârf de 7,3% în 2021, după care va scădea uşor în 2022.

Citeşte şi Rata şomajului, în scădere. Câţi români nu aveau un loc de muncă în septembrie 2020?