Stiri: Finante

Ratingul Romaniei 2021

Ratingul României 2021: Veste bună de la Standard & Poor’s

19.04.2021

Ratingul României 2021. Ministerul de Finanţe a anunţat că agenția de rating Standard & Poor’s a anunțat îmbunătățirea perspectivei de la „negativ” la „stabil” aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale a ţării pe termen lung și scurt în monedă locală și valută. Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei rating-ului României operată de această agenție din noiembrie 2013. De asemenea, agenția a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută.

Ratingul României 2021. Anunţul făcut de ministrul Finanţelor

„Decizia Standard & Poor’s reprezintă o dovadă a recunoașterii internaționale a eforturilor României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară și confirmă că măsurile adoptate au fost cele corecte, necesare pentru țara noastră și așteptate de către partenerii noștri externi. Remarcăm de asemenea estimările pozitive ale agenției referitoare la potențialul de creștere economică a României pe termen mediu”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Credibilitatea măsurilor fiscale

Standard & Poor’s a precizat că perspectiva stabilă arată credibilitatea măsurilor de consolidare fiscală promovate de Guvern. De asemenea, agenţia anticipează că finanțele publice și poziția externă a României se vor stabiliza în următorii doi ani. Standard & Poor’s apreciază ca riscurile generate de deficitele gemene (deficitul bugetar și deficitul de cont curent) încă ridicate ale României sunt atenuate de perspectiva absorbției unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE și în Facilitatea de Redresare și Reziliență), precum și de programul de reforme asumate de către Guvern pentru relansarea creșterii economice. Totodată, reconfirmarea ratingului suveran este susținută și de accesul robust al României la finanțarea de pe piețele internaționale de capital.

“Ministerul Finanțelor va continua atât demersurile pentru implementarea măsurilor destinate înlăturării efectelor negative ale pandemiei Covid-19 și relansării economiei, cât și politica fiscal-bugetară prudentă care să asigure înscrierea României în țintele asumate. Acest semnal ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul cel bun, dar nu înseamnă că am ajuns deja acolo, eforturile trebuie continuate”, a completat ministrul finanțelor.

Un cadru fiscal robust

Reformele planificate de actualul Guvern ar asigura, conform agenţiei, crearea unui cadru fiscal mai robust, limitând riscurile de inversare a politicilor de consolidare fiscală, ceea ce va conduce la acțiuni de îmbunătățire a ratingului suveran al României.

Citeşte şi Ratingul României a fost reconfirmat de Standard & Poor’s. Mesajul transmis de Ministerul de Finanţe