Ratingul Romaniei. Fitch Ratings.

Fitch: Ratingul României confirmat la BBB minus

19.11.2018

Ratingul României. Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută ale României la „BBB minus”. Perspectiva asociată este stabilă, conform unui comunicat de presă al agenţiei de evaluare financiară.

De asemenea, plafonul de ţară al României a fost confirmat la „BBB plus”. În același timp, calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la „F3”.

Ratingul României. Fitch Ratings. Perspectiva stabilă

Ratingul țării noastre pentru datoriile pe termen lung în monedă locală a fost menţinut la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă.

Astfel, ratingul de tip investment grade atribuit României este sprijinit de nivelul moderat al datoriei publice şi indicatorii privind PIB-ul per capita şi dezvoltarea umană, care sunt mai sus decât în cazul altor ţări cu rating „BBB”. Acestea ponderează nivelul deficitelor de cont curent şi bugetar, în timp ce datoria externă netă este mai ridicată decât a altor ţări cu rating „BBB”, iar politica fiscală pro-ciclică reprezintă un risc la adresa stabilităţii macroeconomice.

Conform sursei citate, politica fiscală expansionistă începută în anul 2016 a slăbit finanţele publice ale României, susţin analiştii agenţiei, care estimează că în primele nouă luni din acest an veniturile sunt la doar 69% din ţintele anuale revizuite, iar deficitul bugetar este cu un punct procentual mai ridicat decât în perioada ianuarie-septembrie 2017.

Ratingul României. Fitch Ratings. Ținta de deficit

Însă Fitch se aşteaptă ca Guvernul să-şi îndeplinească ţinta de deficit pe 2018 de 2,96%, prin amânarea cheltuielilor de capital şi măsuri ad-hoc, ca în 2017, pentru a evita plasarea în procedura de deficit excesiv.

Deficitul structural estimat de Comisia Europeană s-a adâncit la 3,4% din PIB, anul trecut, de la 0,5% în 2015.

Totodată, datoria guvernamentală ar urma să ajungă la 35% din PIB la sfârşitul acestui an. Nivelul urmează să fie similar cu cel din 2017, de 35,1% din PIB.

Cu toate acestea, Fitch se aşteaptă din 2019 la o creştere a raportului datorie guvernamentală/PIB al României în urma adâncirii deficitului bugetar, a încetinirii avansului economiei şi a creşterii cheltuielilor cu dobânzile.

 

 

Citiți și despre:

  • Fitch îmbunătăţeşte perspectiva ratingului Garanti BankFitch îmbunătăţeşte perspectiva ratingului Garanti Bank Agenția de Evaluare Financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit Perspectiva Garanti Bank România (GBR) la Stabilă. De asemenea, agenţia a confirmat ratingurile instituției de creditare. Aşadar, Ratingul pentru […]
  • Ratingurile Garanti Bank, confirmate de Fitch RatingsRatingurile Garanti Bank, confirmate de Fitch Ratings Fitch Ratings a confirmat, astăzi, ratingurile Garanti Bank România, ratingul pentru datorii pe termen lung al băncii fiind confirmat la ‘BBB-’ (cu perspectivă stabilă), cel pentru datorii pe termen scurt, la […]
  • Fitch: Ratingul României, confirmat la „BBB minus”Fitch: Ratingul României, confirmat la „BBB minus” Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută și monedă locală ale României la "BBB minus", perspectiva asociată fiind stabilă. De asemenea, plafonul de țară al României a […]
  • Moody’s a reconfirmat ratingul RomânieiMoody’s a reconfirmat ratingul României Moody’s a reconfirmat ratingul Baa3 al României pentru datoria pe termen lung și perspectiva stabilă acordată de către celelalte agenții de rating. Astfel, agenția de rating a menținut calificativul Baa3 […]
  • Ratingul României. Standard & Poor’s, decizie de ultimă orăRatingul României. Standard & Poor’s, decizie de ultimă oră Ratingul României. Standard & Poor's (S&P) a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă. Motivul este reprezentat de creșterea deficitului. În plus, agenția de evaluarea a […]