Stiri: Economie

Ratingul Romaniei. Fitch Ratings.

Fitch: Ratingul României confirmat la BBB minus

19.11.2018

Ratingul României. Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută ale României la „BBB minus”. Perspectiva asociată este stabilă, conform unui comunicat de presă al agenţiei de evaluare financiară.

De asemenea, plafonul de ţară al României a fost confirmat la „BBB plus”. În același timp, calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la „F3”.

Ratingul României. Fitch Ratings. Perspectiva stabilă

Ratingul țării noastre pentru datoriile pe termen lung în monedă locală a fost menţinut la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă.

Astfel, ratingul de tip investment grade atribuit României este sprijinit de nivelul moderat al datoriei publice şi indicatorii privind PIB-ul per capita şi dezvoltarea umană, care sunt mai sus decât în cazul altor ţări cu rating „BBB”. Acestea ponderează nivelul deficitelor de cont curent şi bugetar, în timp ce datoria externă netă este mai ridicată decât a altor ţări cu rating „BBB”, iar politica fiscală pro-ciclică reprezintă un risc la adresa stabilităţii macroeconomice.

Conform sursei citate, politica fiscală expansionistă începută în anul 2016 a slăbit finanţele publice ale României, susţin analiştii agenţiei, care estimează că în primele nouă luni din acest an veniturile sunt la doar 69% din ţintele anuale revizuite, iar deficitul bugetar este cu un punct procentual mai ridicat decât în perioada ianuarie-septembrie 2017.

Ratingul României. Fitch Ratings. Ținta de deficit

Însă Fitch se aşteaptă ca Guvernul să-şi îndeplinească ţinta de deficit pe 2018 de 2,96%, prin amânarea cheltuielilor de capital şi măsuri ad-hoc, ca în 2017, pentru a evita plasarea în procedura de deficit excesiv.

Deficitul structural estimat de Comisia Europeană s-a adâncit la 3,4% din PIB, anul trecut, de la 0,5% în 2015.

Totodată, datoria guvernamentală ar urma să ajungă la 35% din PIB la sfârşitul acestui an. Nivelul urmează să fie similar cu cel din 2017, de 35,1% din PIB.

Cu toate acestea, Fitch se aşteaptă din 2019 la o creştere a raportului datorie guvernamentală/PIB al României în urma adâncirii deficitului bugetar, a încetinirii avansului economiei şi a creşterii cheltuielilor cu dobânzile.