Stiri: Finante

Ratingul României Fitch

Ratingul României, confirmat de Fitch

11.11.2019

Ratingul României Fitch. Agenția de rating Fitch a reconfirmat atât calificativul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală, cât și perspectiva stabilă.

Ratingul României Fitch. Datoria publică

Decizia Fitch este susținută atât de nivelul moderat al datoriei publice. Acesta este mult inferior nivelului de 40% al țărilor din aceeași categorie de rating cu România “BBB”.

De asemenea, reconfirmarea are legătură și cu evoluția pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor și a indicilor dezvoltării umane, care se situează la niveluri superioare față de țările comparabile. De asemenea, un factor pozitiv este reprezentat de soliditatea sectorului bancar. Aceasta înregistrează niveluri ridicate de capitalizare și de lichiditate.

Ce spune ministrul Finanțelor Publice?

„În perioada imediat următoare eforturile la nivelul Ministerului Finanțelor Publice se vor concentra pe realizarea rectificării bugetare și construcția bugetului pentru anul 2020, demersuri pe care le considerăm absolut necesare pentru întărirea stabilității la nivel macroeconomic” , precizează Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Ratingul României Fitch. Îmbunătățirea ratingului de țară

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătățirea ratingului de țară sunt:

  • diminuarea riscurilor privind stabilitatea la nivel macroeconomic și îmbunătățirea credibilității politicilor macroeconomice
  • implementarea consolidării fiscal-bugetare care ar influența pozitiv traiectoria pe termen lung a ponderii datoriei publice în PIB
  • îmbunătățirea susținută a finanțelor externe

Ratingul României – Standard &Poor’s

În luna august, Standard &Poor’s a reconfirmat ratingul de țară al României la BBB- și perspectiva stabilă. Astfel, agenția de rating a reconfirmat perspectiva stabilă a economiei românești și calificativul BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală.

  • Printre punctele forte ale țării noastre care susțin decizia agenției se numără:
  • nivelul moderat al datoriei publice guvernamentale
  • nivelul moderat al datoriei publice externe
  • creșterea economică solidă înregistrată în ultimii ani

Citește și Evenimentul „Contribuții la Fondul pentru Mediu – Noutăți 2019 – 2020” va avea loc pe 13 noiembrie