Stiri: Economie

Ratingul de tara al Romaniei

Ratingul României, confirmat de Standard &Poor’s

31.08.2019

Ratingul României. Standard &Poor’s a reconfirmat ratingul de țară al României la BBB- și perspectiva stabilă. Astfel, agenția de rating a reconfirmat perspectiva stabilă a economiei românești și calificativul BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală.

Ratingul României. Punctele forte ale țării noastre

Printre punctele forte ale țării noastre care susțin decizia agenției se numără:

  • nivelul moderat al datoriei publice guvernamentale
  • nivelul moderat al datoriei publice externe
  • creșterea economică solidă înregistrată în ultimii ani

Ratingul României. Creșterea economică din 2019

În ceea ce privește prognozele de creștere economică, Guvernul consideră că estimările stabilite atât pentru anul 2019 cât și estimările pe termen mediu sunt realizabile, având în vedere indicatorii economici înregistrați în primul semestru din 2019.

Ratingul României. Deficitul bugetar pentru anul 2019

Pentru deficitul bugetar pe anul 2019, estimarea agenției de rating confirmă că țara noastră se va încadra în ținta asumată ca stat membru al Uniunii Europene.

Riscuri aduse de adâncirea deficitelor fiscale și externe

În marție, agenția de evaluare financiară preciza că, deşi România continuă să beneficieze de pe urma poziţiilor solide fiscale şi ale rezervei externe, adâncirea semnificativă a deficitelor fiscale şi externe ar putea în timp afecta aceste rezerve financiare, iar economia ar deveni mai vulnerabilă la încetinirea creşterii.

Ratingul României. Fitch Ratings

La începutul lunii mai 2019, Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută și moneda locală ale țării noastre la „BBB minus”. Perspectiva asociată este stabilă, însă agenția avertiza că deficitul bugetar s-ar putea adânci la 3,4% din PIB în acest an.

Tot atunci, plafonul de țară a fost confirmat la „BBB plus”, iar calificativul pe termen scurt în valută și monedă locală a fost confirmat la „F3”.

Citește și Cine va construi secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești? Anunțul important făcut de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere privind ofertele depuse de companii