Stiri: Economie

Ratingul Romaniei

Ratingul României. Standard & Poor’s, decizie de ultimă oră

11.12.2019

Ratingul României. Standard & Poor’s (S&P) a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă. Motivul este reprezentat de creșterea deficitului. În plus, agenția de evaluarea a confirmat calificativul „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

Ratingul României. Cheltuieli masive

„Abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au forţat actuala conducere a României să revizuiască obiectivele fiscale pentru 2019 şi 2020, pe fondul încetinirii economiei. Planificatele majorări de pensii şi salarii vor contribui la adâncirea deficitului de cont curent deja substanţial inclusiv în 2020”, conform S&P.

Ratingul României. Estimări pentru 2020

Cu toate că S&P se aşteaptă ca în 2020 să demareze un proces de consolidare fiscală semnificativă, structura rigidă a bugetului şi volatilitatea mediului politic reprezintă riscuri faţă de această ipoteză.

Așadar, Standard & Poor’s a luat decizia să revizuiască perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă şi să confirme calificativul „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, se precizează în comunicat.

Riscurile la adresa stabilității economice

Înrăutăţirea perspectivei ratingului reflectă riscurile la adresa stabilităţii economice şi fiscale a României dacă autorităţile nu reuşesc să stabilizeze şi să consolideze strategia bugetară, inclusiv în urma planurilor de a implementa noi majorări de pensii de anul viitor.

Agenția de evaluare financiară atrage atenția că ar putea revizui în scădere în următoarele 24 de luni ratingurile României, în cazul în care dezechilibrele fiscale şi cele externe continuă să se adâncească şi persistă mai mult timp decât estimează în prezent agenţia.

Ratingul României. Absența consolidării fiscale

Prin urmare, absenţa consolidării fiscale are ca rezultat o datorie publică şi externă mai ridicate decât previzionează în prezent agenţia. Lipsa sincronizării politicii economice are drept consecinţă, printre altele, o volatilitate sporită a cursului de schimb, cu potenţiale repercursiuni negative asupra bilanţurilor din sectorul public şi cel privat, se arată în documentul citat.

Perspectiva ratingului României ar putea fi îmbunătăţită la stabilă dacă se observă că Guvernul face progrese în ancorarea consolidării fiscale. Aceasta va duce la o stabilizare a finanţelor publice ale României şi a poziţiei externe.

Ratingul României. Creșterea economică

Încetinirea creșterii economice va afecta veniturile Guvernului. Acest lucru va duce la noi presiuni bugetare, avertizează S&P. Conform scenariului macroeconomic de bază al agenţiei, creşterea PIB-ului României va rămâne aproape de 3% până în 2022.

În ciuda temerilor, S&P a decis să confirme ratingul „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, ţinând cont de nivelul redus al datoriei externe. De asemenea, confirmarea reflectă apartenenţa României la UE, care este în beneficiul cadrului instituţional al ţării, afirmă S&P.

Citește și Câți bani vor cheltui europenii pentru Crăciun? Date estimative