Real Estate & Construction Forum 2019 - Piata imobiliara din Romania

Piața imobiliară din România, analizată la Real Estate & Construction Forum 2019

17.04.2019

Real Estate & Construction Forum 2019 a avut loc pe 11 aprilie la Hotel JW Marriott. Aflat la cea de-a VIII-a ediție, în cadrul forumului au participat experți din real estate. S-a discutat despre noutățile și provocările cu care se confruntă industria în prezent, care sunt previziunile pentru următorii ani și cum a evoluat piața imobiliară în ultima perioadă.

Real Estate & Construction Forum 2019. Prima sesiune de dezbateri s-a concentrat asupra:

  • sectorului de birouri, retail și comercial
  • tendințelor din domeniul facility management
  • aspectelor legislative cu impact asupra pieței

Estimările privind livrările de spații noi din acest an sunt de 300 mii mp. Însă, piața va fi capabilă să absoarbă doar 140 – 150 mii mp. Astfel, odată cu demararea unui nou proiect, există anumiți factori care trebuie luați în considerare. Invitații evenimentului și-au îndreptat atenția către elementele pe care le iau în calcul la începutul unui proiect.

Real Estate & Construction Forum 2019. Nu există o strategie de dezvoltare

”Ne uităm la locație, nu există o strategie de dezvoltare. Ne uităm la ingredientele de bază – accesibilitate (mijloace de transport în comun, accesul mașinilor), dar și la accesibilitatea unui mediu de viață în conformitate cu cerințele de pe piață’’, susține Florin Furdui – Country Manager PORTLAND TRUST.

Același lucru este susținut și de Dimitris Pergamalis – Head of Construction and Development, GLOBALWORTH. Acesta spune că locația este 100% un aspect important pentru alegerea unui nou proiect, dar și dezvoltarea într-o zonă unde există deja un magnet.

Real Estate & Construction Forum 2019. Retail

În ceea ce privește sectorul de retail, Costin Blideanu – Head of Leasing Retail Division, AFI EUROPE ROMANIA afirmă că strategia companiei este să se îndrepte către zonele unde nu sunt birouri, creând astfel o sub-piață, pornind de la dezvoltarea unui mall și atragerea altor dezvoltatori în zonă.

”Mergem lângă oameni, lângă comunități. Credem în proiecte mixte – mall și rezidențial pentru a avea totul lângă tine, într-o rază de 5 minute. Dacă vorbim despre creșterea accelerată a e-commerce-ului, am observat o tendință foarte interesantă: focusul nu se mută în online și nici nu scade în offline, ci creează modele de business de tip omnichannel. Nu credem într-o presiune a online-ului, ci din contră, clienții noștri vor să își dubleze suprafețele în mall-uri”, a spus acesta.

La nivel regional, lucrurile stau puțin diferit, însă în același ritm de ascensiune.

”Pentru noi, la Brașov a apărut oportunitatea de a adăuga un mix zonei de dezvoltare pe care pornisem. Ideea de bază a fost să aducem complementaritate și complexitate mediului pe care îl dezvoltăm. A fost o viziune globală din strategia de a dezvolta proiecte mixte, care să intre în atenția CEETRUS România – având mai multe componente – shopping, rezidențial, office, entertainment, funcțiuni civice care aduc plus valoare comunității”, Ruxandra Beșe, Director Dezvoltare, CEETRUS România.

Real Estate & Construction Forum 2019. Facility management

Din perspectiva soluțiilor de facility management, Alexandru Miculaș – Head of Facility Management Services, FMS România susține că odată cu suprasaturarea zonei de nord, proiectele vor începe să migreze către sud, centru sau est. În plus, componenta de facility management a ajuns într-un punct important. Este vorba de strategii de lungă durată alături de proprietarii de clădiri.

Pe segmentul de servicii de consultanță în construcții, Dumitru Minciu – General Manager, NOVART ENGINEERING a vorbit despre rolul consultanței în procesul de organizare a unei investiții în construcții.

”Am vrut să creăm o punte de legătură între beneficiar și constructor, iar prin dezvoltarea unui produs precum Novart Engineering am vrut să ajungem la o abordare agile, am lucrat în sprint-uri. Am văzut ce merge, ce nu merge. Problema a fost efortul enorm de a solicita oferte și de a le primi într-un format acceptabil. Și așa a venit nevoia de standardizare”, a spus acesta.

Real Estate & Construction Forum 2019.  OUG 114

În ceea ce privește contextul legislativ, adoptarea OUG 114 a adus domeniului imobiliar o facilitate și un potențial suplimentar – taxa bancară.

”Scopul principal al acestei ordonanțe este acela de repatriere a celor care lucrează în alte țări. S-a introdus o facilitate fiscală, astfel încât salariații să primească salarii nete mai mari plus contribuții sociale. Vorbim practic, de o creștere de 35% pentru încurajarea repatrierii. Totuși, după publicarea OUG, am constatat că sunt anumite lucruri care nu funcționează în practică. De exemplu, pot exista societăți care se încadrează la creșterea salariului minim, dar nu intră în zona de facilitare. În egală măsură, introducerea taxei bancare pune sistemul financiar în dificultate, deoarece creează un cost suplimentar, ceea ce duce automat la un credit bancar”, Alexandra Smedoiu – Partener servicii fiscale, DELOITTE.

Real Estate & Construction Forum 2019.  A doua sesiune de discuții

A doua sesiune de dezbateri a vizat spațiile industriale și implicațiile în cazul tranzacțiilor, finanțărilor.

”Nu suntem cea mai lichidă piață din Europa, însă sperăm la tranzacții. Noi, CTP Invest am creat piața de investiții logistice și industriale și ne dorim să existe evoluție de compresie a leadurilor și în România. Finanțările bancare sunt disponibile, într-o manieră ciclică, dobânzile sunt la un nivel rezonabil, mai mari decât în Cehia și încă căutăm un argument din punct de vedere economic”, spune Ana Dumitrache – Country Head Romania, CTP INVEST.

Real Estate & Construction Forum 2019.  Motivația de a investi

În ceea ce privește tranzacțiile, Ioana Roman – Partener, FILIP & COMPANY atrage atenția asupra mai multor aspecte.

”Depinde cum ne raportăm. Din perspectiva investitorului, e clar că foarte important e dilligence-ul. Vedem motivația de a investi, însă investitorii sunt mai precauți comparativ cu anii trecuți. Se uită mai atent la riscuri. Pe de altă parte, vânzătorul vrea să își scoată investiția la prețul corect. Din perspectiva unei tranzacții de achiziție și dezvoltare, ne uităm foarte atent la ce se poate dezvolta pe acel teren. Autoritățile nu sunt întotdeauna la zi cu documentațiile, iar noi încercăm să găsim soluții”, a explicat aceasta.

Real Estate & Construction Forum 2019.  Sectorul rezidențial

Conferința Real Estate & Construction Forum s-a încheiat cu o discuție despre aspectele cu impact în zona de rezidențial în real estate.

”Nevoile clienților au evoluat, aceștia se așteaptă ca standardele să crească din ce în ce mai mult, sunt mai educați, își fac o analiză proprie și când ajung la tine, e clar că sunt deciși să cumpere. Noi activăm doar pe segmentul de lux, iar anul acesta, de exemplu, avem livrate deja 400 de apartamente, încă 400 sunt în lucru și avem 1000 în pipe-line. De asemenea, e importantă componenta optimizării de costuri și plierea după cerințele clienților noștri. Exercițiul de learning din fiecare proiect dezvoltat e esențial. După primul proiect dezvoltat, de exemplu, ne-am dat seama că proprietarii vor să plătească doar cât consumă dacă vorbim de căldură, de pildă. Așa că în următorul proiect am migrat către centrala proprie, a blocului. Apoi ne-am dat seama că încălzirea în pardoseli optimizează costurile și am adoptat această soluție”, spune Beatrice Dumitrașcu – Vice-President Residential Sales, ONE UNITED PROPERTIES.

Citește și Evenimentul CMC-Global – European Hub Meeting a avut loc în perioada 11-12 aprilie

 

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Piața imobiliară din România, analizată la Real Estate & Construction Forum 2019

  1. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Piața imobiliară din România, analizată la Real Estate & Construction Forum 2019

Comentariile nu sunt permise.