Stiri: Constructii

Real Estate & Construction Forum: Cum a evoluat piaţa imobiliară din România, în 2016?

10.11.2016

Pe  data de 4 noiembrie, BusinessMark a organizat cea de-a treia ediție a evenimentului “Real Estate & Construction Forum”. Prima sesiune a conferinţei i-a avut ca invitați pe Costin Blideanu, Head of Leasing Department, AFI Europe România, Adriana Gheber, Director de Dezvoltare, Immochan România, Ana Dumitrache, Co-Country Manager, CTP România, Alexandros Ignatiadis, Co-fondator, Octagon Contracting & Engineering şi pe Ștefan Cremene, Director Comercial, Willbrook International. Discuțiile s-au concentrat în jurul evoluției prețurilor din piața de birouri, retail și depozite, evoluția nivelului chiriei, gradul de ocupare și aspecte privind competiția din domeniu.

Costin Blideanu, Head of Leasing Department, AFI Europe România, a afirmat faptul că în ultimii ani au tot fost discuții privind competiția dintre retailul online și offline.

”Ce ne bucură și ce observăm este că se dezvoltă un sistem care combină cele două tipuri de retail. Poți comanda online și poți să vii să iei produsul, mai ales de fashion, din magazin. Cred că am depășit pasul în care vedeam că online-ul amenință offline-ul, pur și simplu vor funcționa și vor crește împreună”, a explicat reprezentantul AFI Europe România.

De asemenea, Adriana Gheber, Director de Dezvoltare, Immochan România, este de părere că dezvoltatorii centrelor comerciale trebuie să se adapteze noilor nevoi ale consumatorilor din ce în ce mai prezenți în zona digitală.

”Cred că ar trebui să ne concentrăm mai mult pe client și aș prefera să folosesc termenul de partener, pentru că, consumăm multă energie încercând să ne apărăm de competiție, să copiem sau să evităm greșelile ei. Din punctul meu de vedere sigur că mixul este foarte important, dar important este să creem acele centre care să fie animate și care să-i întreacă așteptările partenerului nostru, nici măcar el să nu fi estimat a-i fi necesare. Din acest punct de vedere consider că nu mărimea unui oraș este relevantă”, a spus aceasta.

De asemenea, Ana Dumitrache a declarat că presiunea pe costurile de construcție vine și dintr-o competiție între jucători. Referindu-se la spațiile logistice și industriale reprezentantul CTP România a declarat că acestea sunt insuficiente, iar așteptările de creștere sunt mari.

”Este evident și foarte adevărat că chiria este cea care plătește investiția. Nu putem să ne uităm la costuri fără să ne putem uita la venituri. Ecuația este destul de simplă. Cred că este și o diferență între dezvoltatori. Sunt dezvoltatori care au ca model de business exitul imediat și atunci vor să le reziste clădirile până la predare și încă vreo trei ani și sunt cei care dezvoltă portofoliul și îl păstrează”, a explicat ea,

Partea a doua a conferinței a fost dedicată sectorului rezidențial și i-a avut ca speakeri pe Ahmet Buyukhanli, Owner, Opus Land Development, Oana Păun, PR Specialist, Board Member, Maurer Imobiliare, Dragoş Vîlceanu, Președinte, Asociația Brokerilor Imobiliari din România, Daniel Manaţe, Președinte, ANEVAR și Claudiu Butacu, Președinte, Asociația Solar Decatlon.

”Anul 2016 a fost cel mai bun an de după criză. Pentru 2017 sunt încrezător că va fi un an bun pentru segmental rezidențial și pentru real estate în general. Prețurile vor înregistra o ușoară creștere în principal din cauza costurilor cu forța de muncă, dar și al costurilor terenurilor”, a declarat Ahmet Buyukhanli, Owner, Opus Land Development.

Totodată, Oana Păun a anunțat că de la începutul anului și până în luna octombrie compania a reușit să vândă 1.000 de apartamente.

”În ceea ce privește preferințele consumatorilor acestea au evoluat. Vedem un apetit pentru apartamentele cu suprafețe mai mari. Din ce în ce mai mulți clienți optează pentru apartamentele de trei sau patru camere și chiar duplexuri”, a spus aceasta.