Stiri: Agricultura

Sprijin financiar pentru productia strugurilor de masa

Recolta de struguri, redusă din cauza precipitațiilor

19.09.2014

Oficialii Patronatului Național al Viei și Vinului spun că anul curent recolta de struguri va fi diminuată cu 25%, comparativ cu anul 2012. Asta din pricina precipitațiilor și grindinei. Dacă producția de vin va fi afectată, conducerea patronatului este de părere că în ceea ce privește calitatea aceasta va fi una mult mai bună, doar dacă vremea rămâne călduroasă.

Banat, Mehedinți, Drăgășani și Tulcea sunt regiunile cele mai afectate de precipitații, iar acest lucru întârzie atât tratamentele, cât și culesul cu aproximativ două săptămâni față de perioada normală.

Vremea călduroasă a acestei toamne blânde, dar și diferențele importante de temperatură între perioada diurnă și cea nocturnă ajută strugurii și aromele să se dezvolte. Există șansa, dacă această toamnă frumoasă va continua, să avem un vin care să depășească așteptările. Deocamdată este o speculație pentru că nu știm cum va fi această toamnă, dar eu sper că va fi un an de excepție din punct de vedere calitativ – declară Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului.

Potrivit datelor oficiale, anul 2013 a fost un an record din punct de vedere al producției de struguri și de vin, informațiile Institutului Național de Statistică arată că producția de struguri a fost de 950.000 de tone anul trecut, cu aproximativ 27% mai mare decât în 2012.