Modernizarea infrastructurii de gaze naturale

Recorduri de tranzacționare pe piața gazelor naturale la Bursa Română de Mărfuri

19.07.2017

Bursa Română de Mărfuri (BRM) a înregistrat în semestrul I al anului 2017 tranzacții record de peste 44 TWh pe piața gazelor naturale și pregătește noi instrumente de tranzacționare bursieră. Astfel, în primul semestru al acestui an, tranzacțiile cu gaze naturale au atins un nivel record — 44,3 milioane MWh, reprezentând cca. 71 % din consumul la scară națională realizat în aceeași perioadă și, practic, de aproape trei ori cât volumul tranzacțiilor încheiate în anul 2016 pe platformele BRM.

Tranzacțiile încheiate au vizat atât perioade de livrare pe termen scurt și mediu, cât și pe termen lung, atât active standard, cât și active nestandardizate.

„Considerăm că această evoluție remarcabilă este meritul exclusiv al participanților la piață care, deosebit de constrângerile legislative, au conștientizat importanța, rolul și avantajele tranzacționării într-un mediu organizat, transparent și nediscriminator, care le-a pus la dispoziție instrumente adecvate, create pentru ei și adaptate permanent cerințelor lor”, au anunţat reprezentanţii Bursei Române de Mărfuri.

Această realizare vine în completarea rezultatelor din anii anteriori, începând cu primele licitații în anul 2013, cu rezultate modeste (69 mii MWh) și continuând cu pași mici dar siguri: 2014 — 3,8 mil. MWh, 2015 — 2,8 mil. MWh, 2016 — 15,5 mil. MWh.

 

 

Citiți și despre: