Statii incarcare masini electrice OMV Petrom si Eldrive

Reducere drastică a profitului Petrom, în primele nouă luni ale anului

05.11.2015

OMV Petrom a înregistrat în perioada ianuarie – septembrie 2015, un profit net de 991 milioane lei, în scădere cu 59% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi pierderi în trimestrul al treilea. Astfel, în primele nouă luni ale anului, vânzările s-au redus cu 16%, la 13,62 miliarde, pe fondul reducerii preţului la ţiţei pe pieţele internationale.

„În primele nouă luni din 2015, performanţa financiară a Grupului a fost sever afectată de scăderea cu aproximativ 50% a preţurilor ţiţeiului comparativ cu perioada similară a anului precedent. Într-un mediu de piaţă cu preţuri mici la ţiţei ce ar putea dura, am decis să ne reducem estimările privind preţul viitor al ţiţeiului, ceea ce a determinat ajustări de depreciere ale unor active din segmentul Upstream. Efectul negativ din Upstream a fost doar parţial compensat de rezultatele bune din Downstream, datorate modelului nostru de afaceri integrat şi susţinute de marjele de rafinare îmbunătăţite, precum şi de cererea de produse crescută”, a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Ea a adăugat că OMV Petrom a continuat să-şi limiteze cheltuielile de capital şi costurile operaţionale.

În perioada analizată, producţia de hidrocarburi a Petrom s-a menţinut stabilă, ca urmare a investiţiilor şi descoperirilor anterioare, care au compensat declinul natural şi nivelul actual redus al investiţiilor.

Mariana Gheorghe a mai precizat că, în parteneriat cu ExxonMobil, Petrom a continuat activităţile de explorare în blocul Neptun Deep.

“Anul acesta am finalizat patru sonde şi am început forajul la cea de-a cincea. Vom continua să ne ajustăm nivelul de activitate, menţinând totodată o poziţtie financiară solidă. În plus, aşa cum am subliniat şi în trecut, investiţiile viitoare rămân dependente de un cadru fiscal şi de reglementare stabil şi favorabil investiţiilor pe termen lung, precum şi de fundamentele de piaţă adecvate”, a explicat directorul Petrom.

Per total, compania avea în trimestrul al treilea 16.217 angajaţi, cu 2.000 de salariaţi mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

 

Citiți și despre: