Stiri: Finante

Reducerea CAS cu 5% – un pas înainte în a echilibra nivelul contribuțiilor sociale

18.06.2014

Reducerea contribuţiei pentru asigurări sociale (CAS) cu 5% ar plasa ţara noastră pe locul doi în regiune, în topul statelor cu cele mai mici costuri cu asigurările sociale. Astfel, reducerea de la 20,8%, în prezent, la 15,8% din fondul de salarii realizate, ar plasa România pe locul al doilea după Slovacia, unde în prezent contribuția angajatorilor pentru pensii se ridică la 14%, potrivit unui studiu realizat de Accace,

În continuare, în cadrul topului costurilor cu asigurările sociale în regiune se situează Polonia, cu o contribuție de 16,26%, urmată de Cehia, cu un procent de 21,5%, în timp ce Ungaria aplică o cotă de 27% reținută angajatorilor pentru plata pensiilor.

„Reducerea cotei CAS cu 5 procente pentru angajatori, aplicabilă începând cu 1 octombrie, este cu atât mai îmbucurătoare cu cât nu va atrage după sine majorarea altor taxe și impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplică acum, potrivit declarațiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas înainte în a echilibra nivelul contribuțiilor sociale al României cu cel al celorlaltor țări din regiune”, a declarat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace în România.

O diminuare a costurilor per angajat

La ora actuală, pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii plătesc CAS în valoare de 208 lei, urmând ca după aplicarea reducerii cotei cu 5% aceștia să plătească 158 lei.

 „Avem astfel o diminuare cu 50 lei a costurilor per angajat, iar dacă ne gândim într-un spectru mai larg, putem concluziona că diminuarea cotei CAS la 15,8% va aduce economii semnificative angajatorilor”, a adăugat Maria Cojocariu.

În ceea ce privește totalul contribuțiilor datorate de angajatori, reducerea CAS ar plasa România tot pe locul 2 în regiune, cu o cotă de reținere cuprinsă între 22,75% și 23,45%, comparativ cu Polonia, care ocupă primul loc cu rețineri la angajatori cuprinse între 19,48% și maxim 22,67% din fondul de salarii realizate, în funcție de contribuția la fondul de handicap pentru persoanele cu dizabilități.

Una dintre cele mai mari contribuții pentru pensii

În ciuda reducerii CAS plătită de angajatori, România ar înregistra în continuare una dintre cele mai mari contribuții pentru pensii plătite de angajați în regiune, de 10,5%, comparativ cu slovacii sau cehii care au o cotă de reținere de doar 4% și respectiv 6,5%. Cele mai mari costuri cu plata pensiilor din regiune le au însă polonezii, care lunar contribuie cu 11,26% din salariul brut la fondul asigurărilor sociale.

„Organizațiile sindicale au solicitat împărțirea procentului de 5% în mod egal între CAS angajat și CAS angajator, fără succes însă, astfel încât contribuția de 10,5% reținută în prezent angajaților români păstrează în continuare România în topul țărilor cu cele mai mari rețineri pentru angajați, pentru plata pensiilor”, a încheiat Maria Cojocariu.