Stiri: Social

drepturile persoanelor cu dizabilități

Reforma serviciului public de ocupare, a sistemului de îngrijire pe termen lung și consolidarea drepturilor persoanelor cu dizabilități

31.08.2023

Reforma serviciului public de ocupare, a sistemului de îngrijire pe termen lung și consolidarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, discutate de ministrul Muncii, la Bruxelles, cu directorul general al Directoratului General pentru Ocupare, Servicii Sociale și Incluziune din cadrul Comisiei Europene. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, s-a întâlnit la Bruxelles cu Joost Korte, director general al Directoratului General pentru Ocupare, Servicii Sociale și Incluziune din cadrul Comisiei Europene.

Temele de discuție au vizat:

  • reforma serviciului public de ocupare,
  • reforma sistemului de îngrijire pe termen lung
  • consolidarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

“Vom face din politicile de ocupare o prioritate a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Aici avem în vedere și integrarea Ministerului Educației și a tuturor actorilor – sindicate și patronate – în acest proces. Nu văd ANOFM doar ca pe o agenție de plăți, ci ca pe cel mai important jucător pentru creșterea gradului de ocupare pe piața muncii și adecvarea competențelor și abilităților persoanelor în căutarea unui loc de muncă la nevoile angajatorilor”, a spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.

 

Reforma serviciului public de ocupare, a sistemului de îngrijire pe termen lung și consolidarea drepturilor persoanelor cu dizabilități

Pe de altă parte, reforma în domeniul asistenței sociale impune și o creștere a:

  • capacității Inspecției Sociale
  • a statutului inspectorilor sociali.

“Pentru asta avem nevoie de formare pentru inspectorii sociali, mărirea numărului de asistenți sociali, creșterea resurselor logistice și de echipamente pentru aceștia, finanțarea unor registre actualizate ale furnizorilor de servicii sociale și beneficiarilor de asistență socială și implementarea unui mecanism național de petiții pentru asistență și servicii sociale. Întregul sistem de îngrijire pentru vârstnici trebuie întărit, atât prin servicii de îngrijire la domiciliu, cât și prin centre de zi adaptate nevoilor, dar și cămine pentru vârstnici”, a subliniat ministrul Simona Bucura-Oprescu, care a mai declarat că “situațiile grave din ultima vreme pe care le cunoaștem cu toții sunt în zona persoanelor cu dizabilități. Acționăm ferm pentru ca acestea să nu se mai repete. Pentru persoanele cu dizabilități finanțarea pe care o solicităm este pentru locuințe în comunitate”.

În urma întâlnirii s-a convenit ca directorul general Joost Korte să efectueze o vizită oficială în România la finalul lunii noiembrie a anului în curs.

 

Citește și Aproape 13.5 milioane de oameni din Europa sunt afectați de alergii în acest sezon