Slide

Stiri: Sanatate

Reorganizarea Spitalului Municipal Oradea

Reforma sistemului sanitar. Ce măsură a luat Guvernul?

04.02.2021

Reforma sistemului sanitar. Guvernul a aprobat Hotărârea Ministerului Finanțelor privind aprobarea amendamentului convenit între Guvernul României și Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare la Acordul de împrumut destinat susținerii Proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar. Amendamentul se referă la extinderea temporară a datei limită de tragere a sumelor împrumutului cu 3 luni, în valoare de 250 mil. de euro, respectiv până la 31 martie 2021.

Reforma sistemului sanitar. Finalizarea lucrărilor

Conform elementelor agreate cu BIRD, data limită de tragere urmează a fi extinsă cu până la 4 ani, pentru a permite finalizarea activităților proiectului, inclusiv a centrului de mari arși din cadrul spitalului județean Timișoara, aflat în curs de proiectare. Actualul proiect va fi continuat printr-o finanțare adițională care urmează a fi contractată de la Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare în perioada imediat următoare, pentru a permite realizarea altor două centre de mari arși, centrul din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu și respectiv din cadrul Spitalului Județean Târgu-Mureș.

Reforma sistemului sanitar. Acordul de împrumut are patru componente:

  • întărirea furnizării de servicii medicale,
  • îmbunătăţirea administrării şi guvernării sectorului sanitar,
  • întărirea sistemului de sănătate publică pentru a răspunde crizei COVID-19, componentă introdusă în cursul anului 2020 în contextul nevoilor generate de această pandemie,
  • managementul proiectului.

Anunţul făcut de Ministerul de Finanţe

„Am solicitat Băncii Internaționale de Reconstrucție și Dezvoltare extinderea până în 2024 a datei limită de tragere a sumelor din Acordul de Împrumut din 2014, în valoare de 250 milioane de euro. Am obținut acordul pentru extinderea temporară cu 3 luni a datei limită, în condițiile în care termenul prevăzut în acordul inițial a fost 15 decembrie 2020, dată până la care au fost accesate puțin peste jumătate din fondurile disponibile.

Astfel, am deblocat încă 124 de milioane de euro care vor fi puși la dispoziția Ministerului Sănătății pentru susținerea proiectelor destinate îmbunătățirii calității serviciilor medicale și eficientizarea sistemului de sănătate din România, în această perioadă în care resursele financiare sunt atât de importante pentru gestionarea cât mai bună a crizei Covid-19 actuale.”, a declarat ministrul finanțelor, Alexandru Nazare.

Citeşte şi Şcolile se redeschid pe 8 februarie 2021. Când are loc următoarea vacanţă pentru elevi?