Stiri: Companii

Reforma turism 2022

Reforma turismului din România: Ce măsuri sunt avute în vedere? 

12.01.2022

Reformă turism 2022. Una dintre cele mai importante reforme ale turismului românesc, reprezentată de înfiinţarea şi operaţionalizarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor (OMD), a reunit, la sediul instituţiei, reprezentanţi din toată ţara ai autorităţilor locale, asociaţiilor oraşelor, municipiilor şi comunelor, precum şi ai Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională.

Promovare şi investiţii în turism

Discuţiile iniţiate de ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, au vizat, totodată, şi identificarea unor surse de finanţare externe pentru promovare şi investiţii în turism.

„O discuţie aplicată cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi ai Agenţiilor de Dezvoltare Regională, cu două concluzii clare:

1. Turismul trebuie integrat în documentele programatice ale României ca fiind un domeniu economic strategic;

2. Necesitatea unei coordonări mai bune în vederea asigurării finanţării corecte şi complementare a investiţiilor în turism.

Fiecare ordonator de credite din cadrul acestei întâlniri gestionează bugete dedicate pentru realizarea de proiecte în domeniul turismului. Trebuie să avem, însă, o imagine mai clară a activităţii susţinute de fiecare actor din domeniul public pentru a ne uni eforturile şi a genera un proiect de ţară, pentru că astăzi statistica ne spune că acest domeniu generează 2,9% din PIB, informaţiile din industrie vorbesc de 5,07%, când ar putea să ajungă la 10%.

Le mulţumesc tuturor celor care au răspuns invitaţiei de a participa la această întâlnire, care s-a concentrat pe necesitatea transformării Organizaţiilor de Management al Destinaţiei în beneficiari ai fondurilor europene şi pe definirea polilor de dezvoltare turistică pentru o coerenţă mai mare pentru liniile de finanţare pe care le vom avea de implementat prin intermediul diferitelor ministere şi autorităţi de management”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului şi turismului.

Reformă turism 2022.  Legislaţia specifică a unui OMD naţional

În cadrul discuţiilor, a fost subliniată inclusiv necesitatea încadrării în legislaţia specifică a unui OMD naţional, care să centralizeze toate iniţiativele şi să contribuie la promovarea ţării. Invitaţii prezenţi la întâlnire au agreat propunerile venite din partea ministrului. Aceştia şi-au exprimat angajamentul de a contribui activ, cu toată experienţa deţinută, pentru împlinirea dezideratului. Astfel, au fost puse bazele unui parteneriat solid şi durabil între autoritatea publică centrală şi factorii decidenţi din teritoriu.

Citeşte şi Topul ţărilor de unde să lucrezi la distanţă