Registrul ajutoarelor de stat – Regas 2. Consiliul Concurenței a semnat contractul de finanțare pentru dezvoltarea unui nou registru al ajutoarelor de stat – Regas 2, platformă de monitorizare și control a ajutoarelor de stat acordate din fonduri naționale și europene.
La ceremonia de semnare a contractului de finanțare pentru proiectul Regas 2 au participat, alături de Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, și Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, Șef al Cancelariei PrimMinistrului, Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Ionel-Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale și Daniel Picu, vicepreședintele Consiliului Concurenței.
”Vom introducere mecanisme de interoperabilitate”
„Platforma Regas 1 are 180.000 de utilizatori și a înregistrat peste 280.000 de contracte semnate. Regas 2 va face întreg procesul de monitorizare și acordare a ajutoarelor de stat mai simplu, mai transparent și mai rapid – atât pentru companii, cât și pentru autorități. Vom introducere mecanisme de interoperabilitate care le vor permite instituțiilor conectate la platformă să vorbească aceeași limbă și să schimbe date automatizat. Astfel vom reduce birocrația și vom elimina timpul pierdut în procesul de aprobare”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Reducerea timpului alocat verificărilor condițiilor
Prin Regas 2 se urmărește utilizarea mai facilă a platformei și reducerea timpului alocat verificărilor condițiilor de eligibilitate a companiilor, care aplică pentru ajutor de stat în cadrul schemelor puse la dispoziție de autoritățile publice. În același timp, va fi îndeplinită și obligația de transparență a ajutoarelor de stat acordate în România, impusă de Comisia Europeană. În plus, va fi realizat un modul de e-learning, prin care utilizatorii să fie informați și instruiți cu privire la domeniul ajutorului de stat.
„Prima varianta a registrului ajutoarelor de stat, Regas 1, și-a dovedit pe deplin utilitatea în cei peste nouă ani de funcționare, însă a venit vremea să trecem într-o nouă etapă. Astfel, Regas 2 va avea funcționalități optimizate și va dezvolta noi servicii atât pentru companii, cât și pentru autorități. În același timp, platforma este importantă pentru asigurarea respectării reglementărilor în domeniul ajutoarelor de stat”, a declarat Daniel Picu, vicepreședintele Consiliului Concurenței România.
Parteneriatul cu STS
Proiectul Regas 2 – „Îmbunătățirea mecanismului de control și monitorizare a ajutoarelor de stat în beneficiul autorităților publice, al cetățenilor și al mediului de afaceri“ va fi implementat de Consiliul Concurenței, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Proiectul Regas 2 este finanțat din fondurile Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF). Contractul de finanțare are o valoare totală de 43.386.258 lei, din care Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) reprezintă 32.517.696 lei. Durata de implementare este de 30 de luni.
Dezvoltarea registrului ajutoarelor de stat Regas 2 va avea în vedere:
• optimizarea funcționalităților ca urmare a modificărilor legislative și a mecanismelor de acordare de ajutoare de stat;
• asigurarea interoperabilității cu MySMIS, sistemul informatic dezvoltat pentru gestionarea asistenței financiare nerambursabile aferente perioadei financiare 2021—2027, și sistemele informatice ale furnizorilor de ajutor de stat din România;
• integrare cu modul de transparență al ajutoarelor de stat al Comisiei Europene (TAM – Transparency Award Module);
• asigurarea condițiilor de integrare în cloud-ul guvernamental;
• o nouă infrastructură hardware și software pentru funcționarea aplicației;
• migrarea datelor din Regas 1 în noul sistem;
• dezvoltarea de noi servicii pentru cetățeni și mediul de afaceri, prin care se facilitează accesul la statistici, informații și instruiri privind ajutoarele de stat acordate în România.
Citește și 1 miliard de lei pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru anul de cerere 2024