Stiri: Sanatate

Transplant de celule stem cancer de sange

Cum se poate face înscrierea în Registrul Donatorilor de Celule Stem?

18.09.2018

Registrul Donatorilor de Celule Stem cuprinde, în prezent, 57.000 de români înregistraţi. Aceştia sunt pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor. Şi pentru ca numărul acestora să crească, Ministerul Sănătăţii a lansat campania de înscriere online în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice.

Campania se numeşte „Donează o şansă la viaţă” şi reprezintă o nouă speranţă de vindecare pentru românii care au nevoie de transplant de celule stem.

Registrul Donatorilor de Celule Stem: Ce spune ministrul Sănătăţii?

„57.000 de români merită tot respectul nostru pentru decizia de a se înscrie în Registrul donatorilor de celule stem, oferind astfel o șansă pacienților a căror viață depinde de gestul lor. Până acum, înscrierea se putea face doar în centrele specializate, acum intenționăm să implementăm un sistem în care înscrierea să se realizeze online, lucru care va duce cu siguranță la creșterea numărului celor înscriși”, a declarat Sorina Pintea.

Mai exact, este vorba de o campanie de înscriere online. Astfel, orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, se poate înscrie de acasă în Registrul Donatorilor de Celule Stem.

Cancerul de sânge poate fi vindecat prin transplant de celule stem

La nivel mondial, la fiecare 3 minute o persoană este diagnostică cu un cancer de sânge. Pacienţii care suferă de această boală pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil.

Din păcate, sub 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie. Pentru 70% din oameni, singura șansă este reprezentată de găsirea unui donator compatibil neînrudit. Acesta provine, în general, din registrele donatorilor de celule stem.

Registrul Donatorilor de Celule Stem din România este conectat la alte registre din întreaga lume. Acestea deţin împreună 34 de milioane de potențiali donatori.

Registrul Donatorilor de Celule Stem a fost înfiinţat în 2013

În anul curent, peste 7.000 de români s-au înscris în Registrul Donatorilor de Celule Stem.

Registrul a fost înfiinţat în aprilie 2013. De atunci, 187 de pacienți au fost transplantați cu celule stem provenite de la donatori neînrudiți. Dintre aceştia numai șapte pacienți şi-au găsit donatori compatibili din ţara noastră.

De asemenea, la ora actuală, 43 de pacienți sunt în așteptarea unui donator.

Citeşte şi Banca de celule stem Vita 34 a oferit o şansă la viaţă unui băieţel în vârstă de doar 5 ani