Stiri: Logistica

Proiecte de infrastructură 2023.

S-a lansat Registrul Electronic Naţional

06.05.2022

Registrul Electronic Naţional. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti) anunţă lansarea Registrului Electronic Naţional: www.setre.gov.ro. În urma unei Ordonanţe aprobate în şedinţa de Guvern din data de 31.01.2022 privind interoperabilitatea sistemelor de tarifare rutieră electronică şi facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii cu privire la neplata tarifelor rutiere, ICI Bucureşti a înfiinţat şi operaţionalizat Registrul Electronic Naţional. În continuare, instituţia este responsabilă de administrarea şi actualizarea acestuia.

Registrul Electronic Naţional. Biroul unic de contact la nivel al Uniunii Europene

În cadrul aceluiaşi act normativ, este prevăzută şi înfiinţarea Biroului unic de contact la nivel al Uniunii Europene. Acesta este operaţionalizat de ICI Bucureşti printr-o platformă informatică, prin intermediul căreia furnizorii SETRE din ţară şi statele membre UE interesaţi pot obţine informaţii privind entităţile din România care percep tarife rutiere.

Pentru a elimina dezavantajele existenţei pe teritoriul Uniunii Europene a mai multor sisteme electronice de colectare a tarifelor pentru utilizarea infrastructurii rutiere care operează cu tehnologii diferite, prin Directiva 2004/52/CE au fost stabilite condiţiile care trebuie îndeplinite pentru realizarea interoperabilităţii sistemelor electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere din Uniunea Europeană.

Decizia 2009/750/CE

Prin Decizia 2009/750/CE a fost definit serviciul european de taxare rutieră electronică (SETRE), menit să asigure interoperabilitatea la nivel tehnic, contractual şi procedural, prin intermediul unui contract unic între clienţi şi operatorii care furnizează serviciul de tarifare electronică.

De asemenea, s-a stabilit că fiecare stat membru păstrează un Registru Electronic Naţional referitor la domeniile SETRE aflate pe teritoriul lor şi la furnizorii de servicii care deţin contracte SETRE cu autorităţile care impun taxa rutieră şi care îşi desfăşoară activitatea în sfera lor de competenţă.

Citeşte şi Rovinieta se poate plăti mai uşor