Stiri: Sanatate

Strategia pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare.

Registrul Unic de Boli Transmisibile: Decizia luată de Guvern

20.05.2022

Registrul Unic de Boli Transmisibile. La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea conținutului și a metodologiei de colectare și raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de Boli Transmisibile (RUBT).

Circuitul de raportare a datelor

Documentul actualizează circuitul de raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic, conform directivelor europene având ca scop optimizarea și armonizarea raportării și o mai bună gestionare a alertelor.

În acest sens, furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere, inclusiv cei din unitățile de asistență socială, au obligația de a raporta bolile transmisibile în RUBT, iar validarea datelor va fi realizată de către medicul epidemiolog din direcția de sănătate publică.

Registrul Unic de Boli Transmisibile. Fişa unică de raportare

În Fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse și Infecțiile asociate îngrijirilor medicale, infecția HIV / SIDA, tuberculoză, infecția cu SARS–Cov-2.

În cazul necompletării de către furnizorii de servicii medicale a fișei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, cât și nedeclararea cazurilor depistate de boli transmisibile sunt introduse sancțiuni contravenționale, de la avertisment scris până la amendă de 5000 lei.

O importanţă naţională

Cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are importanță națională, pentru stabilirea priorităților și alocarea resurselor, dar și importanță internațională pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli.

Citeşte şi Ce companii vor proiecta Spitalul Regional de Urgenţă Cluj?