Șomajul foarte scăzut, creșterea dinamică, emigrarea și dezvoltarea rapidă a sectorului de servicii au creat o lipsă acută de forță de muncă în regiunea Europei Centrale și de Est (ECE). Conform ultimului raport intitulat “CEE Labour Force Riddle” al companiei de consultanță imobiliară Colliers International, o posibilă încetinire economică rezultată în urma acestei situații poate fi evitată prin mai multe soluții.
Reîntoarcerea forței de muncă din vest, în condițiile în care în jur de 0,5 mil. locuitori ai celor 6 țări din ECE au migrat spre vest în 2016, imigrația din est, îmbunătățirea calității muncii furnizate în regiune, creșterea ratei de activitate a populației cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani, automatizarea și reducerea orelor de muncă sunt numai câteva dintre soluțiile disponibile.
Imigrația din est, din fosta URSS și nu numai, poate stimula forța de muncă din ECE. Aproape 7,1% din populația Cehiei în 2017 a fost străină, potrivit datelor Băncii Mondiale. Cea mai mică rată a fost de 1,8% în Polonia, dacă ținem cont de estimarea Băncii Mondiale de 221.307 de ucraineni prezenți în această țară, deși cifra ar putea fi considerabil mai mare.
Îmbunătățirea calității muncii furnizate în regiune, printr-o educație și o formare mai bună pentru a spori productivitatea. Mutarea angajaților din posturile publice poate fi o opțiune în Ungaria și Slovacia.
Creșterea „ratei de activitate” a populației cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 ani și, probabil, și a celor la vârsta de pensionare. În ultimii 15 ani, regiunea a avut succes cu politicile menite să crească participarea forței aptă de muncă.
Automatizarea și reducerea orelor de lucru săptămânale ar putea ajuta. Automatizarea îmbunătățește productivitatea fiecărui angajat prin eliminarea unor angajați. Automatizarea în industria prelucrătoare poate face diferența din prisma cererii de forță de muncă mai degrabă în industrie decât în servicii. Semnele unor evoluții în această direcție sunt prezente în Germania, unde putem vedea exemple de trecere la o săptămână de lucru de 28 de ore în companiile de producție auto.
Recesiunea nu este inevitabilă pentru economiile țărilor ECE, dar inflația este în creștere, iar băncile centrale încep să majoreze ratele dobânzilor. O încetinire economică poate acționa pentru a reduce cererea de muncă.