Stiri: Sanatate

Reglementări produse tutun.

Noi reglementări privind comercializarea produselor din tutun

21.07.2023

Reglementări produse tutun. Ministerul Sănătății anunță că produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule), precum și produsele din tutun încălzit care ard vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare și cu avertismentele de sănătate combinate (text și fotografie), conform unei Ordonanțe aprobată de Guvernul României și care transpune în legislația națională Directiva delegată (UE) 2022/2100 a Parlamentului European și a Consiliului.

Reglementări produse tutun. Informarea corectă a consumatorilor

Noile reglementări vizează informarea corectă a consumatorilor privind efectele utilizării produselor de tutun încălzit prin introducerea obligativității unei etichetări corespunzătoare.

Adoptarea actului normativ este determinată de creșterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care a depășit 2,5 % din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii.

Beneficiarii direcți ai reglementării sunt adulții și tinerii care au folosit / folosesc țigări electronice sau dispozitive electronice.

Studiu INS

Conform unui studiu INS, 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice.

În România, peste 43.600 de români au murit în 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, conform Raportului de țară al OMS publicat în anul 2023. Dintre aceste decese, aproape 21 000 sunt în urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun și peste 15 000 în urma bolilor oncologice, restul prin boli respiratorii.

Citește și Amprenta economică a industriei tutunului