Stiri: Finante

Lider piața asigurărilor 2022

Regulamentul GDPR. UNSAR: Consumatorii români trebuie să aibă aceleași drepturi ca cei din UE

02.05.2018

Consumatorii români trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca cei din Uniunea Europeană în ceea ce privește implementarea Regulamentului general privind protecția datelor, atrage atenţia Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR, care nu consideră oportun ca legislația din ţara noastră sa fie mai restrictivă față de regulile impuse deja de UE.

„Impactul reglementărilor naționale ale Regulamentului general privind protecția datelor asupra membrilor UNSAR este unul major având în vedere faptul că prelucrarea datelor personale în industria de asigurări, în principal în cazul asigurărilor de viață și de sănătate,  reprezintă o activitate de bază. Evaluarea stării de sănătate este o necesitate în calcularea riscului pe care asigurătorul îl preia prin asigurare”, precizează sursa citată.

Noul regulament schimbă modul în care organizațiile, indiferent de tipul lor, vor gestiona datele personale ale clienților. Acest lucru este cu atât mai relevant pentru companiile de asigurări care, prin natura activității desfășurate, sunt obligate să prelucreze date personale ale clienților și potențialilor clienți.

„De aceea interzicerea prelucrării datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sănătatea, în scopul realizării unui proces decizional automatizat sau pentru crearea de profiluri ar putea avea un caracter blocant în segmentul asigurărilor, unde declarațiile consumatorului cu privire la starea de sănătate sunt extrem de importante”, afirmă reprezentanţii Asociaţiei.

UNSAR a solicitat întâlniri cu toți factorii implicați pentru a discuta aceste aspecte și pentru a identifica cea mai bună soluție, având ca obiectiv operarea responsabilă a acestui tip de date dar și oportunitatea pentru consumator a unui control mai mare într-o lume digitalizată.