Stiri: Logistica

Reguli circulatie sens giratoriu

Reguli circulaţie sens giratoriu: Cine are prioritate?

12.05.2022

Reguli circulaţie sens giratoriu. De multe ori, elevii care susţin examenul pentru permisul auto întâmpină multe probleme atunci când este vorba de acordarea de prioritate în sensul giratoriu. De asemenea, şi şoferii începători au dificultăţi în acest tip de intersecţie. În acest context, vă prezentăm regulile de circulaţie în sensurile giratorii. Cine are prioritate?

Reguli circulaţie sens giratoriu. Codul Rutier

Potrivit reglementărilor de circulație aplicabile în România prevăzute în Codul Rutier, sensul giratoriu este o intersecție dirijată. Suplimentar față de regulile aplicabile la intersecția dirijată, au prioritate vehiculele care circulă deja în interiorul sensului giratoriu.

În plus, oprirea voluntară este interzisă în interiorul intersecțiilor, inclusiv a celor cu sens giratoriu.

La apropierea de o intersecție conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acordă prioritate de trecere participanților la trafic care au acest drept.

Codul Rutier nu definește alte reguli de circulație suplimentare cu privire la utilizarea intersecției cu sens giratoriu. Aşadar, se vor respecta regulile de circulație aplicabile unei intersecții dirijate.

După felul de dirijare intersecțiile se împart în :

– intersecții dirijate de către agenți de circulație.

– intersecții dirijate prin semnale luminoase.

– intersecții dirijate prin indicatoare de prioritate ( în această categorie sunt incluse și intersecțiile cu sens giratoriu).

În intersecţiile cu sens giratoriu, se ocolește centrul ei prin dreapta

În intersecţiile cu sens giratoriu, se ocolește centrul ei prin dreapta, în sensul arătat şi de pe indicatorul rutier. Maşinile care vor circula pe prima stradă sau arteră la dreapta se vor angaja cât mai aproape de marginea din dreapta a intersecției.

Autovehiculele care nu fac dreapta, vor merge pe lângă insulă sau rondou, până în momentul părăsirii intersecției, cu respectarea reglementărilor privitoare la semnalizarea schimbării poziției de mers. Astfel, şoferul care urmează să circule pe direcția înainte se poate încadra pe banda de lângă bordură sau acostament sau pe banda de lângă axul drumului (banda a două).

Maşinile care circulă în interiorul sensului giratoriu au prioritate față de cele care urmează să intre în intersecție dacă la toate întrările în intersecție sunt montate indicatoare cu ”Cedează trecerea” sau ”Intersecție cu sens giratoriu”.

Citeşte şi Codul Rutier 2022: Cele mai noi schimbări aprobate de Guvern