Slide

Stiri: Companii

Relee cu semiconductoare (SSR)

Relee cu semiconductoare (SSR): O soluție eficientă pentru controlul motoarelor

19.06.2024

Relee cu semiconductoare (SSR). Controlul motoarelor reprezintă o provocare, ținând cont că motorul este o sarcină inductivă cu curenți de pornire ridicați (crescând costul dispozitivelor de protecție) și supratensiuni generate pe perioada de oprire. Într-adevăr există câteva dezavantaje la pornirea directă a unui motor:

 

 • Curent de pornire ridicat: generare căldură, risc de scântei, costuri cu energia și instalarea
 • Zgomot, arc electric: costuri ridicate de întreținere
 • Cuplu tranzitoriu ridicat: uzură mare a elementelor de cuplare

Toate aceste dezavantaje pot conduce la probleme de calitate pe durata producției. Mulțumită dimensiunilor și adaptabilității, releele statice cu semiconductoare sunt din ce în ce mai apreciate pentru controlul motoarelor.

Unul dintre avantajele majore ale utilizării componentelor de electronică de putere este acela că pot fi apelate numeroase moduri de control datorită timpilor mici de răspuns și puterii de procesare a microprocesoarelor.

Relee cu semiconductoare (SSR)Tipuri de motoare electrice

Motoare de curent alternativRelee cu semiconductoare (SSR)

Motoarele de curent alternativ AC sunt adesea utilizate, bazându-se pe alimentare de curent alternativ, convertind energia electrică în energie mecanică, generând mișcare de rotație. Există diferite tipuri de motoare AC: motoare colivie de veveriță, motoare cu înfășurare, motoare sincrone, motoare de tracțiune.

Motoarele de curent alternativ prezintă o multitudine de avantaje:

 • Putere redusă necesară pentru pornire
 • Accelerație controlată
 • Controlul vitezei
 • Curent de pornire controlat
 • Particularizarea cerințelor de cuplu
 • Perturbație scăzută a liniei de putere

Relee cu semiconductoare (SSR) Motoare de curent continuuMotoare de curent continuu

Motoarele de curent continuu (DC) au o utilizare mai specifică, de exemplu pentru echipamente care au nevoie de viteze mari de rotație.

Există diferite tipuri de motoare de curent continuu:

 • Motoare șunt
 • Motoare cu excitație separată
 • Motoare serie de curent continuu

Principalul avantaj al motoarelor de curent continuu este acela că este ușor de ușor de stabilit și controlat viteza. Dar trebuie ținut cont că au tendința de a se uza rapid și pot genera mult zgomot.

Tipuri de relee cu semiconductoare (statice) pentru controlul motoarelor

Relee statice trifazate ON/OFF

Releele statice ON/OFF sunt adesea disponibile în versiuni cu trecere prin zero sau aleatorii. Ele pot opera numai în mod binar, ON sau OFF. Sigure și eficiente, gamele de relee statice SSR ON/OFF sunt alegerea perfectă pentru controlul motoarelor industriale. Într-adevăr SSR-urile ON/OFF au fost realizate pentru a gestiona porniri și opriri frecvente ale motoarelor trifazate.

Relee statice trifazate ON/OFF

Dispozitiv de pornire lină

Un dispozitiv de pornire lină (soft starter) limitează curentul de pornire și crește durata de viață așteptată pentru componentele mecanice. De aceea el permite pornirea lină a motoarelor și reduce curentul de start, limitând solicitările de vârf de energie. Dispozitivele de pornire lină sunt disponibile în versiuni monofazate și trifazate.

Relee cu semiconductoare (SSR):dispozitive-de-pornire

Relee cu semiconductoare (SSR):dispozitive-de-pornire

Invertoare pentru motoare

Inversiunea de rotație este adesea utilizată pentru a schimba eficient mișcarea de rotație a sarcinii sau pentru frânare în contra-curent. De aceea este necesară utilizarea unui dispozitiv pentru limitarea suprasarcinii de curent și cuplu. Invertoarele reprezintă din acest motiv o soluție optimă pentru acest tip de utilizare.Relee cu semiconductoare (SSR)

Invertoare-pentru-motoare

Invertoare-pentru-motoare

Relee cu semiconductoare (SSR): Avantajele releelor statice

O durată de viață așteptată foarte ridicată

Releele statice nu au piese mecanice în mișcare, așa că nu sunt supuse niciunei defecțiuni de contact, tensiuni mecanice sau coroziune. Un releu static oferă o durată de viață medie de milioane de cicluri, fără nicio diminuare a performanței.

Cu toate acestea, pentru a beneficia de durata de viață infinită a unui releu static, este foarte recomandat să se utilizeze radiatoare pentru a ajuta releul cu semiconductoare să evacueze căldura generată de utilizarea acestuia, și apoi să evite orice supraîncălzire care ar putea duce la deteriorare serioasă.

relee staticeConsum redus de energie

Releele cu semiconductoare necesită curenți foarte mici pentru a comuta sarcini de mare putere. Deoarece SSR-urile nu trebuie să alimenteze o bobină și să deschidă și să închidă fizic contactele, ele consumă de fapt cu 75% mai puțină putere decât releele electromecanice.

relee staticeOperare silențioasă

Tehnologia SSR utilizează circuite electronice pentru a oferi comutație, ceea ce înseamnă că aceste relee nu produc zgomot acustic. Aceasta poate fi o caracteristică importantă de exemplu în cazul aplicațiilor medicale.

rezistenta-la-socuri Rezistență la șocuri și vibrații

Deoarece SSR-urile nu au părți în mișcare și sunt complet capsulate, sunt foarte potrivite pentru aplicații în medii dure. Acest lucru le face foarte eficiente în industrii cu medii deosebite, unul dintre exemple putând fi căile ferate.

 

frecventa-de-consumFrecvență de comutație foarte ridicată

Releele statice pot comuta ON și OFF mai repede decât releele electromecanice. Alimentarea pe o sarcină poate fi aplicată și oprită foarte rapid și precis.

relee staticeDiferite tipuri de control și și funcții de diagnostic

Releele statice oferă diferite tipuri de control (alegeri specifice ale timpului de comutație) și pot dispune de diferite caracteristici de diagnostic.

 

diferite-configuratiiDiferite configurații de montare

Releele statice sunt disponibile în diferite capsule, astfel încât să se poată adapta diferitelor tipuri de montare (șină DIN, PCB, montare pe panou).

 

Un bun exemplu sunt releele celduc®, care au fost dezvoltate specific pentru controlul motoarelor, oferindu-se calitate și siguranță pentru fiecare produs. Gama completă de relee statice oferită de Aurocon COMPEC vă este prezentată la adresa www.ro.rsdelivers.com


Data: 15.05.2024

Autor: ManonD.

Sursă https://www.rs-online.com/designspark/solid-state-relays-an-effective-solution-for-motor-control

Releu static Celduc seria SON, sarcina 50 A, 260 Vac, montare pe panou

Relee cu semiconductoare (SSR)

Nr. stoc RS: 226-0481 – Producător: Celduc – Cod de producător: SON845040

Acest tip de releu este caracterizat de zgomot redus, design cu trecere prin zero pentru majoritatea tipurilor de sarcini.  Ieșirea din releu este de tip tiristor cu tehnologie TMS² pentru o durată mare de viață. Releu dispune de protecție la supratensiune, plajă de control mare cu limitarea curentului de intrare și vizualizare cu LED verde a intrării. Dispozitivul este proiectat în conformitate cu EN60947-4-3 (IEC947-4-3) și EN60950 (izolare îmbunătățită). Clasa de protecție oferită este IP20 la nivelul terminalelor.

Caracteristici tehnice (selectiv)

Tip releu Releu static cu o singură fază
Tip montare Montare pe panou
Tip terminal Cu șurub
Curent maxim de sarcină 50A
Domeniul tensiunii de sarcină 40 .. 260 Vac
Domeniul temperaturii de lucru -40 → +100°C
Număr de poli 1
Tip comutație Trecere prin zero
Tip ieșire tiristor
Timp maxim de pornire 20 ms
Standarde CE, EAC

Releu static Celduc seria SGR, sarcină 16 A, 520 Vac, montare pe panou

Relee cu semiconductoare (SSR)

Nr. stoc RS: 225-9908 – Producător: Celduc – Cod de producător: SGR8671510

Releu prezentat dispune de comutație cu trecere prin zero și este destinat pentru controlul motoarelor trifazate (maxim 7,5kW @400Vac similar 10HP @400Vac), inclusiv inversarea sensului de rotație. Printre caracteristicile sale se pot remarca protecția pe intrare (interblocare, temporizare în controlul inversării sensului) și pe ieșire (RC+VDR). Tipul de ieșire tiristor cu tehnologie TMS² pentru o durată mare de viață a dispozitivului. Tehnologie de conectare directă pe cupru (DCB). Releul este proiectat în conformitate cu IEC/ EN60947-4-2

Caracteristici tehnice (selectiv)

Tip releu Releu pentru controlul motoarelor trifazate
Tip montare Montare pe panou
Tip terminal Cu șurub
Curent maxim de sarcină 16A
Domeniul tensiunii de sarcină 24 .. 520 Vac
Domeniul tensiunii de control 12 → 30 V dc
Domeniul temperaturii de lucru -40 → +100°C
Număr de poli 3
Tip comutație Trecere prin zero
Tip ieșire tiristor
Timp maxim de pornire ½ ciclu
Standarde CE, EAC, cURus

Releu static Celduc seria SMCW, sarcină 16 A, 480 Vac, montare pe șină DIN

Releu static Celduc

Nr. stoc RS: 334-0373 – Producător: Celduc – Cod de producător: SMCW6080

Acest releu este unul static de tip starter cu tensiune redusă pentru motoare cu inducție (SOFTSTARTER), Acesta prezintă funcția de SOFTSTOP. Releele celduc® SMCV pot fi implicate în orice aplicație unde nu este necesară utilizarea unui controler de viteză, mare și costisitor nu este necesară (pompe, ventilatoare, compresoare, conveioare …). Structura sa cu șase tiristoare lucrează ca un controler complet pentru unghiul de fază al undei (sunt controlate atât ciclul pozitiv, cât și cel negativ), permițând reducerea eficientă a curentului de pornire, precum și cuplul de pornire al motorului. Această reducere a curentului de pornire al motorului permite optimizarea rețelei de alimentare, precum și a  protecției sale, evitând fluctuații de tensiune, așa numite ,,pâlpâiri”. Construit pentru a ajuta utilizatorul să-și realizeze ansamblul în conformitate cu directivele și standardele europene, acest produs se încadrează ușor în aplicația existentă fără nicio modificare a configurației de cablare. Astfel, SMCV poate înlocui cu ușurință un demaror electromecanic stea-triunghi fără a schimba cuplul motorului! Într-un proiect care include un motor cu inducție trifazat, acesta poate fi implementat ca un contactor electromecanic trifazat obișnuit. În plus, capacitatea sa de a fi instalată în interiorul configurației delta permite acestui dispozitiv să conducă de 1,73 ori mai mult curent decât un dispozitiv de pornire lină standard. SMCV are, de asemenea, funcții de diagnosticare și autotest pentru a informa persoanele implicate în întreținerea mașinii și pentru a reduce costurile și durata de timp până la reluarea producției.

Caracteristici tehnice (selectiv)

Tip releu Soft starter AC
Tip montare Montare pe șină DIN
Tip terminal Cu șurub
Dimensiuni 83 mm x 110 mm x 155 mm
Curent maxim de sarcină 16A
Domeniul tensiunii de sarcină 200 .. 480 Vac
Domeniul tensiunii de control 10 → 24 V dc
Domeniul temperaturii de lucru -40 → +100°C
Număr de poli 3
Tip comutație Trecere prin zero
Tip ieșire tiristor
Timp maxim de pornire 0,5 ms
Standarde CE, EAC

Releu static Celduc seria SCC, sarcină 5 A, 60Vdc, montare pe panou

Releu static Celduc

Nr. stoc RS: 917-2696 – Producător: Celduc – Cod de producător: SCC20506

Acest tip de releu este unul de curent continuu, ce dispune de o ieșire de DC tip tranzistor bipolar.

Caracteristici tehnice (selectiv)

Tip releu Releu DC
Tip montare Montare pe panou
Tip terminal Cu șurub
Dimensiuni 44,5 mm x 58,2 mm x 27mm
Curent maxim de sarcină 5A
Domeniul tensiunii de sarcină 2 .. 60 Vdc
Domeniul tensiunii de control 10 → 32 V dc
Domeniul temperaturii de lucru -40 → +80°C
Număr de poli 2
Tip comutație DC
Tip ieșire Tranzistor bipolar
Timp maxim de pornire 0,2 ms
Standarde CE

Releu static Celduc seria SOD, sarcină 50 A, 265V, montare pe panou

Releu static Celduc

Nr. stoc RS: 499-0806 – Producător: Celduc – Cod de producător: SOD845180

Acest tip de releu este unul de tip monofazat. El dispune de ieșire cu trecere prin zero cu diagnostice de sistem pentru sarcină, rețea și ieșire SSR. Evidențiere status control, cu LED verde și LED galben pentru ieșire. Releul dispune de conector de intrare dublu ce poate fi îndepărtat, și care beneficiază de terminale elastice. Clasa de protecție oferită la nivelul terminalelor este IP20. Dispozitivul este proiectat în conformitate cu IEC/ EN60947-4-3 și EN60950/VDE0805 ; IEC 60335-1/ VDE0700-1 ; UL-cUL.

Caracteristici tehnice (selectiv)

Tip releu Releu static cu diagnoza sarcinii
Tip montare Montare pe panou
Tip terminal Cu arc
Curent maxim de sarcină 50A
Domeniul tensiunii de sarcină 50 .. 265 Vac
Tensiune maximă de control 30 V dc
Domeniul temperaturii de lucru -40 → +100°C
Număr de poli 1
Tip comutație Trecere prin zero
Tip ieșire tiristor
Timp maxim de pornire 10 ms
Standarde CE, cURus 100kA, EAC

Releu static Celduc seria SK, sarcină 25 A, 280 Vac, montare pe PCB

Releu static Celduc

Nr. stoc RS: 372-8802 – Producător: Celduc – Cod de producător: SKL20220

Acest tip de releu static cu semiconductoare este destinat montării pe circuite PCB.

Caracteristici tehnice (selectiv)

Tip releu Releu PCB
Tip montare Montare pe PCB
Tip terminal Cu pini
Dimensiuni 43,4 mm x 6,3 mm x 24,5 mm
Curent maxim de sarcină 25A
Domeniul tensiunii de sarcină 12 .. 280 Vac
Domeniul tensiunii de control 8 → 32 V dc
Domeniul temperaturii de lucru -40 → +80°C
Număr de poli 1
Tip comutație Trecere prin zero
Tip ieșire tiristor
Timp maxim de pornire 10 ms
Standarde CE, EAC, cURus

Releu static Celduc seria SCT, sarcină 12 A, 440 Vac, montare pe panou

releu static

Nr. stoc RS: 189-4525 – Producător: Celduc – Cod de producător: SCT62110

Releele statice trifazate seria SCT sunt realizate din 3 relee separate controlate de o tensiune de control, comună. Ele sunt proiectate pentru a controla sarcini de 12A, precum rezistoare, motoare mici etc, la o alimentare de la 12 la 440VAC, fie cu o singură fază, fie cu trei faze. Releele de acest tip sunt utilizabile în aplicații ce necesită dimensiuni compacte și cost redus.

Caracteristici tehnice (selectiv)

Tip releu Releu static trifazat
Tip montare Montare pe panou
Dispozitiv ieșire Triac
Dimensiuni 58,5 mm x 44,5 mm x 19,6 mm
Curent maxim de sarcină 12A
Domeniul tensiunii de sarcină 12 .. 440 Vac
Domeniul tensiunii de control 4 → 90 V dc
Domeniul temperaturii de lucru -40 → +100°C
Număr de poli 3
Tip comutație Trecere prin zero
Timp maxim de pornire 10 μs
Standarde CE

Autor: Grămescu Bogdan

Aurocon COMPEC SRL

 

 

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email:compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Parteneri: RS ComponentsSICK, STASTOHitachi

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/ventilatoare-sanyo-denki-rezistenta-la-apa-si-durata-mare-de-viata-in-medii-dure/