Stiri: Companii

Relee PhotoMOS

Relee PhotoMOS, componente pentru dispozitive industriale și pentru industria auto

19.03.2024

Relee PhotoMOS. Releele cu semiconductoare (SSR) sunt dispozitive electrice de comutare care servesc aceluiași scop ca releele electromecanice, dar fără părțile mobile, de unde denumirea de „solid state relay”. Neavând piese în mișcare, SSR tinde să aibă o durată de viață mai lungă, deoarece nu sunt supuse uzurii.

În articolul de față sunt prezentate releele PhotoMOS de la Panasonic, ce pot fi identificate în special în echipamente industriale. Este descris modul de funcționare, posibilitățile de utilizare și se prezintă răspunsuri la întrebări generale cu privire la acest tip de releu.

Releele cu semiconductoare, având în vedere lipsa părților mecanice în mișcare, pot comuta mai rapid decât omoloagele lor electromecanice, deoarece folosesc proprietățile electrice și optice ale semiconductoarelor pentru a îndeplini funcțiile de comutare.

Unde se folosesc releele SSR?

Aceste relee sunt utilizate într-o gamă largă de aplicații industriale, cum ar fi control industrial, robotică, achiziție de date, echipamente medicale, achiziție de date și sunt utilizate pentru a controla furnizarea de energie pentru iluminat, încălzire, echipamente bazate pe mișcare, precum și numeroase alte aplicații datorită naturii foarte diverse a releelor.

Care sunt avantajele unui SSR? – Principalele avantaje ale releelor SSR față de releele electro-mecanice convenționale sunt, după cum se menționa și mai sus, faptul că nu au părți mobile care să se uzeze și, prin urmare, nu au probleme de nerealizare a contactului. SSR-urile pot porni și opri mult mai repede un circuit, decât se poate mișca o armătură a releelor mecanice. De asemenea se elimină atât zgomotul electric, cât și fenomenele tranzitorii.Relee PhotoMOS

Ce este PhotoMOS?

Poate că numele „PhotoMOS” vă amintește cu ușurință de o componentă semiconductoare electronică, iar PhotoMOS este într-adevăr o componentă semiconductoare. Pe scurt, PhotoMOS este un releu semiconductor care conține un LED, servind ca element de intrare și un MOSFET ca element de ieșire.

Din punct de vedere istoric, releele mecanice au fost mai răspândite pe piață, totuși releele semiconductoare au multe avantaje față de releele mecanice. După cum se menționa, caracteristicile unui releu semiconductor au o durată lungă de viață și o fiabilitate ridicată a contactului.

Structura internă a releelor semiconductoare PhotoMOS

Următoarea imagine prezintă structura de bază a PhotoMOS, care constă în trei componente de bază: un LED, un element fotoelectric și un MOSFET. Această imagine poate fi utilizată pentru a explica vizual modul în care funcționează PhotoMOS: un semnal electric de intrare pe partea primară este (1) convertit în lumină de către LED. Lumina LED-ului este apoi (2) primită de elementul fotoelectric pentru a genera o forță electromotoare. În cele din urmă, forța electromotoare generată (3) comută MOSFET-ul în starea activă (ON).Relee PhotoMOS

Relee PhotoMOS

Relee PhotoMOS

                                                             Structura internă a PhotoMOS

Prin acest proces, semnalul electric de intrare, pe partea de intrare pornește și oprește MOSFET-ul pe partea de ieșire. Mai simplu spus, PhotoMOS funcționează ca un element de comutare (adică un releu) în care partea de intrare este izolată electric de partea de ieșire printr-o cale de transmisie a luminii.

Principiul de funcționare PhotoMOS este relativ ușor de înțeles. În aplicațiile practice, procesul și implementarea acestei tehnologii necesită un know-how elaborat pentru fabricare. Panasonic cercetează și dezvoltă produse PhotoMOS de peste 30 de ani. Bazându-se pe mulți ani de experiență și cunoștințe acumulate, compania păstrează cel mai înalt standard de tehnologie de proiectare din industrie.

Diferențe față de un optocuplor

Atunci când este explicată funcționarea de bază a PhotoMOS, apare o întrebare frecventă: „Ce diferență există între PhotoMOS și optocuplor?”

PhotoMOS este similar în funcționare cu optocuplorul, dar a fost dezvoltat pe baza unui concept de produs care este diferit. Ceea ce distinge aceste două componente este faptul că PhotoMOS este capabil de control bidirecțional al curentului, în timp ce optocuplorul este utilizat pentru transmisii relativ simple de semnal de impuls sau control DC. PhotoMOS poate fi folosit atât pentru controlul AC, cât și pentru controlul DC. În plus, PhotoMOS are avantajul unei tensiuni offset mai mici, care este utilă pentru controlul semnalelor mici, care pot fi pierdute sau distorsionate în cazul unui optocuplor.

În ce circuit sunt folosite PhotoMOS?

Exemplul de mai jos prezintă un tip de circuite care utilizează în mod obișnuit PhotoMOS.

PhotoMOS

        Baterii                                                                                                                               Sistem de măsurare

În ultimii ani, pe măsură ce piața echipamentelor de mobilitate se extinde și mai mult, modelele care utilizează PhotoMOS în sistemele de management al bateriei (BMS) au crescut constant. Mai exact, în aceste cazuri, PhotoMOS sunt folosite în circuite care monitorizează capacitatea rămasă a bateriei. După cum se arată în figura următoare, patru PhotoMOS sunt utilizate pentru celule de baterie singulare sau multiple într-o configurație de bază a circuitului.

În primul rând, PhotoMOS conectate la celula bateriei sunt comutate ON (închise) pentru a încărca condensatoarele. În acest moment, alte PhotoMOS care sunt conectate la sistemul de măsurare sunt menținute deschise pentru a menține izolarea între celula bateriei și sistemul de măsurare. Când condensatoarele sunt complet încărcate, PhotoMOS-urile conectate la celula bateriei sunt deschise (comutate OFF), urmate de PhotoMOS-urile conectate la sistemul de măsurare care sunt apoi comutate ON, adică închise (pornite). Acest proces permite măsurarea în siguranță a tensiunii celulei bateriei. Monitorizarea capacității rămase a bateriei se efectuează frecvent atâta timp cât dispozitivul este alimentat. Această comutare frecventă utilizată în timpul monitorizării sistemului de baterii ar reprezenta o problemă pentru releele mecanice din cauza duratei de viață limitate a acestora.

Adoptarea PhotoMOS (relee semiconductoare) elimină problema cauzată de comutarea frecventă. PhotoMOS sunt necesare în special pentru produsele care consumă o cantitate mare de energie, cum ar fi vehiculele electrice care transportă multe celule de baterie care trebuie monitorizate și controlate individual. Un alt motiv pentru adoptarea largă a PhotoMOS pe această piață este că au o dimensiune mult mai mică în comparație cu releele mecanice, permițând montarea cu densitate mai mare.

Releu SSR Panasonic seria PhotoMOS, curent de sarcină 3 A, montare pe suprafață

releu-ssr

Nr. stoc RS:205-6862 – Producător: Panasonic – Cod de producător: AQV255GS

Caracteristici tehnice

SeriaPhotoMOS
Curent maxim / minim de sarcină3A / 1,25A
Tensiune de sarcină minimă/maximă64V/80V
Tip de comutațieCA/CC
Montare / configurație contactPe suprafață / SPTS
IeșireMOSFET

 

După cum s-a menționat în rândurile de mai sus, avantajele oferite de releele SSR față de releele convenționale sunt legate de faptul că nu există componente în mișcare, neapărând probleme de contact, iar frecvența de comutație este mai mare. Pentru oferta completă de relee de putere, cu semiconductoare de la Aurocon COMPEC (mărci cunoscute precum Panasonic, Celduc, Sensata/ Crydom, Omron, Phoenix Contact și multe altele) vă invităm să accesați https://ro.rsdelivers.com/

Autor: Grămescu Bogdan

Aurocon COMPEC SRL

 

 

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email:compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Parteneri: RS ComponentsSICK, STASTOHitachi

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/benzile-led-solutia-optima-pentru-iluminarea-cabinetelor-si-cutiilor-electrice/