Piata farmaceutica din Romania

Agenţia Naţională a Medicamentului va fi reorganizată. Motivul: lipsa medicamentelor

20.09.2018

Ministerul Sănătății vrea să reorganizeze Agenția Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Motivul: lipsa sau dispariţia de pe piaţă a unor medicamente. În acest context, instituţia a anunţat că va lansa în dezbatere publică proiectul de reorganizare al Agenției.

Acest proiect are drept scop, conform sursei citate, asigurarea resurselor umane și materiale în vederea reglementării pieții medicamentelor.

Reorganizare Agenţia Naţională a Medicamentului. Ce spune ministrul Sănătăţii?

Sorina Pintea a afirmat, în cadrul Conferinţei Naţionale a Medicamentului „Siguranţa pacientului şi farmacovigilenţa – reglementare – comunicare etică – acces”, că o problemă în ţara noastră este reprezentată de lipsa unor produse farmaceutice.

“Lipsa sau dispariția unor medicamente reprezintă o problemă în România. Este nevoie de reglementări noi în domeniu pe care Ministerul Sănătății poate și trebuie să le facă. Prin reorganizarea ANMDM am găsit soluții pentru asigurarea resurselor umane și materiale în vederea reglementării pieții medicamentului”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Conform ministrului, şi pacienţii români, la fel ca alţi pacienţi din lume, au dreptul la cele mai bune tratamente. De asemenea, şi dreptul la a fi informat este la fel de important.

„În Sănătate timpul nu înseamnă de cele mai multe ori bani, ci viața pacientului, iar noi suntem o echipă care luptă pentru viața pacientului. S-au făcut pași importanți înainte în acest domeniu. Anul acesta au fost introduse 37 de molecule noi, inovative care au salvat multe vieți. Am realizat, așa cum am promis, corecția prețurilor la medicamente care nu a mai fost făcută din anul 2015”, a mai spus Sorina Pintea.

Reorganizare Agenţia Naţională a Medicamentului. Lista medicamentelor strategice

În plus, ministrul a anunţat că urmează să publice şi o listă a medicamentelor strategice. Această listă este finalizată, afându-se acum la Comisia de Specialitate din cadrul Ministerului.

„Importanța asigurării accesului pacienților la medicamente în România se regăsește ca temă pe lista Președinției Consiliului UE care va fi asigurată anul viitor de România, unde un punct important vizează reducerea decalajelor între statele membre în ceea ce privește accesul la medicamente”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Reorganizare Agenţia Naţională a Medicamentului. Legea salarizării pentru farmacişti

În plus, Sorina Pintea a anunţat că Ministerul Sănătății și Comisia de Sănătate din Camera Deputaților au propus modificarea Legii salarizării și pentru farmaciști.

Citeşte şi Motivul pentru care medicii consideră că premergătoarele pentru bebeluşi ar trebui interzise

 

 

Citiți și despre: