Reorganizare ELCEN Bucuresti - SACET - Energetica

Planul de reorganizare al ELCEN Bucureşti, aprobat. Când se face transferul către Energetica şi SACET?

24.10.2018

Creditorii ELCEN au acceptat înființarea sistemului de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET. Astfel, adunarea creditorilor Electrocentrale Bucureşti a aprobat, în unanimitate, planul de reorganizare al celui mai mare producător de energie termică din Bucureşti.

Reorganizare ELCEN Bucureşti: Un plan vital

Aprobarea strategiei de reorganizare este vitală pentru soarta întregului sistem de încălzire din Bucureşti. Astfel, începând cu 22 octombrie, data la care judecătorul sindic a confirmat planul de reorganizare, ELCEN a început reorganizarea activității.

,,Este un pas important în eforturile tuturor părților implicate, ale creditorilor ELCEN și ale Municipalității, de a rezolva problemele economice ale ELCEN și RADET, ambele aflate în insolvență, și a trece la dezvoltarea sistemului de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET,  care va furniza apă caldă și căldură pentru peste 1,2 milioane de bucureșteni”, afirmă Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.

Reorganizare ELCEN Bucureşti: Transferul către Energetica SA

Planul de reorganizare se axează, în esență, pe transferul de active din patrimoniul ELCEN către compania municipală Energetica SA. Aceasta se află în subordinea Primăriei Capitalei.

În plus, şi RADET îşi va transfera activele către Energetica. Astfel, se va centraliza sistemul de alimentare cu energie termică al Bucureştiului –  SACET. Această întreprindere va asigura servicii de termoficare de calitate pentru locuitorii Capitalei.

Potrivit planului de reorganizate ELCEN, transferul de active urmează să fie realizat până la finele anului 2018.

Reorganizare ELCEN Bucureşti: Recuperarea creanţelor

De asemenea, printre măsurile vizate se află și recuperarea creanței pe care ELCEN o deține împotriva RADET. Aceasta are valoare de 1,095 miliarde de lei. Plata urmează să fie realizată în termen de 3 ani.

Reorganizarea vizează, totodată, încasarea prețului de transfer al activelor ELCEN în valoare de 891 milioane de lei. La aceasta se adaugă şi investițiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane de lei.

Când intră în funcţiune SACET?

,,Aprobarea de către toți creditorii a planului de reorganizare al ELCEN, ulterior confirmat de judecătorul sindic, este un pas semnificativ care dă undă verde pentru derularea rapidă a procesului de reorganizare a sistemului de alimentare cu energie termică, mai ales în condițiile în care ne îndreptăm spre sezonul de iarnă. Suntem convinși că Municipalitatea va face pașii necesari pentru asumarea și punerea în practică a măsurilor asumate de principiu, astfel încât SACET să intre în funcțiune în cel mai scurt timp”, a declarat Ovidiu Neacșu.

Noua companie, numită Energetica SA, urmează să gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termică al Capitalei. Compania are ca obiectiv să atragă finanțări nerambursabile pentru investiții în vederea alinierii capacităților de producție la obligațiile de mediu. Termenul limită care trebuie respectat este 2023.

Astfel, valoarea investițiilor este estimată la 513 milioane de euro pentru perioada 2018-2030. Din această sumă, 77 milioane de euro se vor aloca în următorii patru ani.

Citeşte şi Black Friday 2018: Ce buget alocă românii?

 

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Planul de reorganizare al ELCEN Bucureşti, aprobat. Când se face transferul către Energetica şi SACET?

  1. Pingback: Business (r)Evolution Brasov 2018: Temele dezbatute | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.