Stiri: Stiri

Restanțele bancare, o problema reală în economia românească

31.10.2013

Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor a declarat că un număr destul de mare de români are în acest moment restanțe semnificative la bănci. Conform declarațiilor făcute de către acesta peste 700.000 de români au restanțe mai mari de 30 de zile.

Potrivit lui Dănescu circa 4,5 milioane de persoane fizice au însumat credite de 7,5 milioane de euro, conform agenției Mediafax. „Din datele oficiale al BNR 715.705 clienţi persoane fizice ai băncilor deţin restanţe mai mari de 30 de zile, implicit cu o sumă mult mai mică se află în curs de executare”, a declarat Dănescu, la dezbaterea proiectului de lege privind insolvenţa persoanelor fizice. Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor a mai spus şi că „sunt 4,5 milioane de persoane fizice care însumează 7,5 milioane de credite”, conform sursei citate.

Potrivit ARB, o lege privind insolvenţa persoanelor fizice ar trebui să aibă la bază o cercetare şi acordul tuturor părţilor implicate – BNR, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor, Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi ARB, fără să fie influenţată de „presiuni de natură politică” şi să nu fie afectată disciplina financiară. Dănescu a spus că există „o aparenţă” care nu corespunde realităţii, şi anume că este o presiune a creditorilor asupra debitorilor pentru plata ratelor restante, iar debitorii ar fi supuşi unor măsuri care nu le dau posibilitatea redresării financiare sau restructurării creditelor.

„Noi credem că, dimpotrivă, această aparenţă nu corespunde realităţii, deoarece băncile şi-au asigurat soluţii de restructurare a creditelor, prin norme şi reglementări, pentru a evita intrarea debitorilor în incapacitatea de plată şi începerea recuperării creanţelor prin proceduri judiciare”, a mai declarat Dănescu.

Sursă: Mediafax