Stiri: Finante

Restaurarea caselor tradiţionale, finanțată de BCR

22.09.2014

BCR Banca pentru Locuinţe finanţează restaurarea şi reabilitarea caselor tradiţionale româneşti prin credite în lei cu dobândă fixă de 5% pe an. Fondurile sunt acordate în cadrul proiectului desfăşurat în colaborare cu Monumentum şi Global Heritage Fund.

 “Creditarea restaurării și amenajării clădirilor tradiționale și de patrimoniu reprezintă un pas important înainte spre normalitate. Astfel, proiectul Asociației Momentum de a prezerva fondul contruit tradițional este acum realizabil datorită acestui parteneriat cu BCR Banca pentru Locuințe și Global Heritage Fund. Proprietarii de la sate nu au resursele financiare să susțină un proiect de autorizare,  iar BCR BpL a renunțat la obligativitatea obținerii unei autorizatii la accesarea creditului din partea proprietarilor aceasta ramanand doar la nivel de recomandare. Pentru ca intervențiile asupra clădirilor să fie cele conforme cu principiile restaurării, Asociația Monumentum va verifica propunerile de intervenție și va oferi consultanță gratuită proprietarilor. Estimăm ca creditul pe care îl vor accesa proprietarii pentru reabilitarea caselor este în medie undeva în jurul sumei de 20.000 lei” a declarat Eugen Vaida, Președinte Asociația Monumentum.

Soluţia financiară a BCR Banca pentru Locuinţe pentru proprietarii acestor case este un credit special în lei, cu dobândă fixă de 5% pe an pe toată perioada creditului.

Banca nu percepe comision la acordarea creditului şi nici în cazul rambursării anticipate. De asemenea, evaluarea imobilului adus în garanţie şi asigurarea de viaţă sunt gratuite.

„Suntem conştienţi de importanţa arhitecturii tradiţionale pentru imaginea localităţilor din România. Aceste clădiri conferă peisajului urban şi rural o identitate specială, sunt purtătoare de istorie locală şi de memorie culturală a comunităţii respective. Dorim să susţinem şi financiar restaurarea acestui patrimoniu care conferă frumuseţe localităţilor noastre. În colaborare cu Asociația Monumentum şi Global Heritage Fund venim în întâmpinarea proprietarilor care locuiesc într-o casă tradiţională şi doresc să păstreze specificul acesteia. Oferim credite cu dobândă redusă de 5% pe an şi fixă pe toată durata contractului. Este o încurajare pentru proprietarii care se angajează în demersul de restaurare a caselor lor tradiționale” a declarat Carmen Schuster, Vicepreşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.