Stiri: Stiri

Restructurarea producătorului de cărmizi Cemacon se apropie de finalizare

05.11.2013

Cemacon SA, acționarii săi majoritari și Banca Comercială Română (BCR) au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de Cemacon la BCR, a anunțat Casa de Insolvență Transilvania, într-un comunicat de presă.

Restructurarea creditului reprezintă ultima etapă a procesului de reabilitare operațională și financiară a companiei, conceput și demarat în 2010.

Demersul a presupus, pe de o parte, restructurarea financiară, coordonată de specialiști în restructurare aparținând grupului Casei de Insolvență Transilvania, iar pe de altă parte restructurarea operațională, condusă de Liviu Stoleru, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație al Cemacon. Cele două echipe au aplicat o serie de măsuri de redresare specifice intervenției într-o afacere aflată în impas.

Pe piaţa românească, restructurarea Cemacon este unul dintre cele mai ample procese de reorganizare în afara insolvenței a unei afaceri aflate în impas economic și reprezintă salvarea unui brand românesc.

Restructurarea completă a Cemacon a presupus, și presupune în continuare, un proiect complex și profund, și nu doar optimizarea și eficientizarea procesului de fabricare a cărămizilor. Situația companiei necesită crearea unui management de criză pentru un business în distress, particularizat la nivel de detaliu și corect calibrat, care a fost pus în aplicare cu ajutorul echipei de specialiști din grupul Casei de Insolvență Transilvania procesului de fabricare a cărămizilo. S-a impus luarea de măsuri urgente care, decise și aplicate la timp, au reușit să genereze rezultatele despre care vorbim astăzi. Cooptarea lui Liviu Stoleru la cârma echipei executive a reprezentat un prim pas spre implementare. Din acel moment, povestea Cemacon nu s-a mai rezumat doar la cărămizi, ci și la încredere, competență și împărțirea corectă a rolurilor într-un management de criză. Important este ca fiecare membru al echipei să știe ce are de făcut și să acționeze la timp”, a declarat Rudolf Vizental, Asociat Coordonator Casa de Insolvență Transilvania, în comunicatul de presă citat.

Acordul de principiu semnat cu BCR cuprinde elementele ce vor sta la baza restructurării creditului, care este preconizat a se finaliza spre mijlocul anului viitor.

La finalul procesului de restructurare, Cemacon va avea către BCR o datorie sustenabilă, care va putea fi acoperită din veniturile generate de activitatea de bază a companiei, iar o societate nou înființată – Cemacon Real Estate, va prelua unele active Cemacon care nu sunt aferente activității de bază a acesteia, împreună cu expunerea bancară corespunzătoare;

De asemenea, BCR va transfera o parte din datoria Cemacon către un nou investitor, terță parte, ce intenționează să o convertească într-un număr de acțiuni, egal cu cel deţinut de cel mai mare acţionar actual, respectiv KJK Fund II (dar nu mai mare de 33% din capitalul social al companiei).

Misiunea noastră este să sprijinim companiile care contribuie și sunt parte din economia reală. Lucrăm cu plăcere cu companiile în care vedem implicare din partea managementului și a acționarilor pentru succesul afacerii, corectitudinea relației comerciale, o prospectare corectă a pieței și excelență financiară traduse în transparență și disciplină. Ne bucurăm că am găsit în Cemacon un partener pe termen lung care a înțeles nevoia de a își adapta afacerea, pentru a avea cele mai bune rezultate în condițiile actuale. Vom continua să ne sprijinim clienții astfel ca ei să poată susține și crește economia reală”, a spus Jurgen de Ruijter, Chief Workout Officer of BCR.

Pentru a susține în continuare restructurarea şi dezvoltarea companiei, capitalul social al Cemacon va trebui majorat cu 1,5 milioane de euro. Suma este necesară pentru finanţarea capitalului de lucru al companiei, astfel ca aceasta să își îndeplinească obiectivele de buget și profitabilitate pentru 2014-2016.

În 2010, când a început procesul de restructurare a companiei, Cemacon avea un credit de 5 ori mai mare decât cifra de afaceri, nesustenabil din activitatea companiei, vânzările înregistrau o scădere accentuată, portofoliul de produse era învechit, iar facilitatea de producție avea o capacitate necalibrată la cerinţele pieței şi vânzările companiei. De la demararea procesului de reorganizare și numirea lui Liviu Stoleru ca director general au fost luate o serie de măsuri ce au făcut posibilă performanța operațională, astfel că Cemacon a înregistrat, trei ani consecutiv, cea mai mare creștere de business a unei companii din această industrie.

să se dezvolte în mod sănătos”, a”Restructurarea creditului este, cu siguranță, un moment extrem de important pentru Cemacon. Am înțeles încă din 2010 că aceasta va fi cea mai mare provocare pentru noi, pe care o vom putea depăși doar prin performanță. Ne-am propus să rescriem un drum care părea inevitabil la acel moment – colapsul. Împreună cu acționarii încercăm să transformăm Cemacon într-o companie stabilă, puternică, capabilă afirmat Liviu Stoleru, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație al Cemacon.