Stiri: Energie

Parteneriat între Nuclearelectrica si Emirates Nuclear Energy Corporation

Retehnologizarea Unităţii 1 a CNE Cernavodă. Nuclearelectrica semnează un contract important

22.07.2022

Retehnologizarea Unităţii 1 a CNE Cernavodă. Nuclearelectrica anunță avansarea Proiectului Retehnologizării Unității 1 prin semnarea primului contract cu Candu Energy, membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unității 1 și OEM (producător de echipamente originale) pentru tehnologia CANDU în faza a II-a a proiectului.

Servicii de inginerie

În cadrul contractului, Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea documentației tehnice pentru achiziționarea componentelor cu ciclu lung de fabricație ale reactorului, care vor fi înlocuite la Retehnologizarea Unității 1, în cadrul procesului numit “retubare reactor” (Înlocuire Canale Combustibil, Tuburi Calandria și Fideri – ICCTCF). De asemenea, Candu Energy va oferi și servicii de inginerie pentru evaluarea stării setului de scule specializate ce se vor utiliza la înlocuirea componentelor reactorului și elaborarea documentației pentru achiziționarea componentelor ce necesită înlocuire/modificare.

Retehnologizarea Unităţii 1 a CNE Cernavodă. Reactoarele CANDU

Reactoarele CANDU au o durată de viață inițială de 30 de ani, care poate fi prelungită cu încă 30 ani, în urma unui proces de retehnologizare, ceea ce Nuclearelectrica realizează în prezent cu Unitatea 1, această fiind pusă în exploatare comercială în 1996.

Potrivit raportului Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară (OECD-NEA), realizat în 2020 cu privire la costurile energiei electrice, retehnologizarea unităților nucleare are cel mai scăzut cost al electricității dintre toate sursele de energie – în medie 32 USD/MWh, comparativ cu:

  • 50 USD/MWh pentru energia eoliană
  • 56 USD/MWh pentru panourile solare
  • 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune.

Costul energiei generate de capacități nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, conform aceluiași raport.

Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, un proiect important de investiţii

Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă reprezintă unul dintre principalele proiecte de investiții derulate de Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. („SNN”) și a fost aprobat de acționarii SNN prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor SNN nr. 27/23.12.2013.

„Suntem mândri să semnăm primul contract cu Candu Energy care avansează Proiectul Retehnologizării Unității 1 de la CNE Cernavodă. România are nevoie de capacități nucleare de producere de energie curată, stabilă și accesibilă, ca soluție pentru atingerea securității energetice și protejarea consumatorului. Avem o misiune pe termen lung de a genera energie curată la standarde de excelență, iar Retehnologizarea Unității 1 va asigura României încă 30 ani de energie în bandă.

În același timp, având în vedere complexitatea și importantă strategică a proiectului, am angajat încă din 2021 peste 100 de colegi noi, care vor face parte din structura organizatorică a proiectului și care beneficiază de specializare în conformitate cu standardele nucleare. O parte din cei nou angajați va fi trimisă pentru specializare în centrale din Canada care au trecut deja prin experiența retehnologizării unităților nucleare”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica SA.

Citeşte şi Programul privind creşterea eficienţei energetice. Ce fonduri se alocă pentru iluminatul public