Decembrie 2013

După ani de zile în care criza economică și efectele recesiunii au fost principalele griji ale companiilor din toate domeniile de activitate, 2013 a fost un an în care economia românească a început să-și revină. Cu pași mici, dar siguri, spun antreprenorii și investitorii, dar faptul că cifrele au redevenit unele pozitive anunță un an nou de creșteri și investiții, chiar și în domenii grav afectate de criza economică precum cel al construcțiilor.

Analiștii spun că toate companiile care au reușit să se mențină pe linia de plutire în ultimii ani nu au câștigat doar timp pentru a-și rezolva problemele, ci și experiența unor momente în care investițiile și dezvoltarea au fost necesare, dar mereu puse sub semnul întrebării, așadar orice decizie a trebuit a fi bazată pe strategii clare care să asigure succesul.

Ultima lună a anului vine cu vești și mai bune pentru investitori: stabilitatea financiară din zona euro s-a îmbunătăţit, spun oficialii Băncii Centrale Europene, comparativ cu nivelul existent la publicarea raportului bianual precedent.

Desigur că încă există factori de risc, tensiuni pe piață sau turbulențe pe piața financiară mondială, dar experința ultimilor ani va ajuta conducerile companiilor să revină dacă nu pe profit, atunci cu siguranță la o stabilitate financiară.

În loc de concluzie, se potrivește un citat scris de Warren Buffett, unul dintre cei mai mari investitori din lume, fiind de asemenea considerat cel mai mare om de afaceri din secolul XX.

“Uită-te la fluctuațiile pieței ca şi cum ar fi prietenul tău, mai degrabă decât ca la dușmanul tău; profită de ea, mai degrabă decât să participi la ea.”