Stiri: Finante

Revistele culturale vor beneficia de sprijin de la stat

22.05.2015

Camera Deputaților a votat forma finală a Legii finanțării revistelor culturale. Publicații cu tradiție, care au avut un rol major în istoria României începând cu secolul XIX și care, după aproape 150 de ani de existență, se aflau în pericol de a dispărea, vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat, pentru a-și continua activitatea.

„După un parcurs sinuos, Camera Deputaților a votat forma finală a Legii finanțării revistelor culturale”, a declarat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu imediat după anunțarea rezultatului votului.

Acesta a mai spus că această lege reprezintă un obiectiv strategic al mandatului său.

„Votul este încă un pas către revenirea la normalitate, în activitatea instituțiilor de cultură. Revistele literare nu sunt cu nimic mai prejos decât bibliotecile sau muzeele, iar, ca promotoare ale culturii vii, au un rol esențial în configurarea spațiului de valori în societatea românească. În fapt, România modernă, ca existență politică și culturală, s-a născut în bună măsură în atmosfera revistelor ei literare. Acestea au o funcție formativă și educațională importantă și, chiar dacă nu se mai bucură de popularitatea de odinioară, rămân niște repere ale vieții intelectuale românești. Nu în ultimul rând, ele sunt spații în care spiritul european este la el acasă, ceea ce contează foarte mult în România de azi”, a mai afirmat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.