Stiri: Stiri

Rezerve de 6 miliarde de euro pentru “buffer-ul” fiscal

20.08.2013

Ministerul Finanţelor a decis să pună deoparte o rezervă de valută în valoare de 6 miliarde de euro, pentru „buffer-ul“ fiscal, sumă necesară pentru asigurarea lichidităţii în cazul în care apar din nou crize pe pieţele financiare, iar România nu se poate împrumuta la costuri rezonabile.

„Bufferul în valută este de 6 mld. euro, din care 5 mld. euro cash şi 1 mld. euro este linia de finanţare de la Banca Mondială. Am emis un ordin privind aprobarea constituirii şi menţinerii unei rezerve financiare în valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor care a fost publicat în Moni­torul Oficial“, a declarat Liviu Voinea, ministrul bugetului, potrivit Ziarului Financiar.

De la începutul anului curent și până în prezent Ministerul Finanțelor a împrumutat circa 30 de miliarde de lei, 1,4 miliarde de euro și 1,5 miliarde de dolari.

Rezerva de valută din Trezoreria statului a cunoscut fluctuaţii pe parcursul anilor. Rezerva trebuie să acopere necesarul brut de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice pentru o perioadă de aproximativ patru luni, notează sursa citată.

Sursă: Ziarul Financiar