Petrol si gaze

Topul ţărilor cu cele mai mari rezerve de gaze naturale

01.09.2020

Rezerve de gaze naturale. Rusia ocupă primul loc în clasament, însă în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale, SUA este pe primul loc. Gazul natural se regăseşte sub formă de zăcământ în straturile din adâncime ale pământului. Gazul natural reprezintă, de fapt, un amestec de gaze, care diferă în funcţie de locul în care este situat zăcământul. Este vorba de metan, în cea mai mare parte, plus alte hidrocarburi saturate, nesaturate, alchene sau olefine.

Se estimează că, la nivel mondial, cererea de gaze naturale urmează să crească la 5,1 trilioane de metri cubi până în anul 2035, în contextul în care, în prezent, aceasta se situează în jurul valorii de 3,3 trilioane de metri cubi.

De-a lungul timpului, topul ţărilor cu cele mai mari rezerve de gaze a fost condus de Rusia. În plus, doar zece ţări deţin peste două treimi din rezervele mondiale dovedite de gaze naturale.

Rezerve de gaze naturale. Zece ţări deţin peste două treimi din rezervele mondiale dovedite de gaze naturale

Aşadar, unde se regăsesc cele mai mari rezerve de gaze naturale?

Topul ţărilor cu cele mai mari rezerve de gaze naturale

Rezerve de gaze naturale. Rusia – 35 de trilioane de metri cubi de gaze naturale

Rusia deţine rezerve de 35 de trilioane de metri cubi de gaze naturale, fiind ţara care are cele mai mari rezerve la nivel mondial. Cu toate acestea, Rusia se află pe locul al doilea în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale, fiind devansată de SUA.

Principalele exploataţii de gaze naturale din această țară sunt Urengoy, Yamburg, Shtokman și Zapolyarnoye.

Deşi are cele mai multe rezerve, Rusia se află pe locul al doilea în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale, fiind devansată de SUA

Iran – 33,3 trilioane de metri cubi

Locul al doilea în clasamentul ţărilor care deţin cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume este ocupat de Iran, cu 33,3 trilioane de metri cubi.

Cea mai mare exploataţie de gaze este South Pars. Aceasta deţine peste 25% din rezervele ţării şi aduce aproximativ 35% din producţia de gaze naturale ale Iranului. Alte exploataţii majore de gaz sunt: North Pars, Kish și Kangan.

În această ţară, dezvoltarea și producția de resurse de gaze naturale este administrată de o companie de stat: Compania Națională a Petrolului Iranian (NIOC).

Cea mai mare exploataţie de gaze din Iran este South Pars, care deţine peste 25% din rezerve şi aduce 35% din producţia totală a ţării

 Rezerve de gaze naturale. Qatar – 24 trilioane de metri cubi

A treia cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume este deţinută de Qatar, cu 24 de trilioane de metri cubi. Mai exact, această ţară deţine 13% din rezervele totale de gaze naturale de pe Pământ.

O mare parte din aceste rezerve se află în zona de nord: exploataţia offshore North Field.

Întregul gaz produs în Qatar este destinat consumului intern, iar producţia de gaze naturale este gestionată în totalitate de compania de stat Qatar Petroleum.

Întregul gaz produs în Qatar este destinat consumului intern, iar producţia de gaze naturale este gestionată de o companie de stat: Qatar Petroleum

Statele Unite – 8,7 trilioane de metri cubi

Având o producţie anuală de peste 730 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, Statele Unite este cel mai mare producător de gaze naturale din lume, deşi în ceea ce priveşte rezervele dovedite, situaţia este puţin diferită.

Producţia de gaze naturale a fost stimulată, în ultimul decediu, de activităţile de explorare a gazelor de şist.

Cele mai mari exploataţii sunt:

  • The Barnett, situat în Texas și Montana
  • Haynesville în bazinul Texas-Louisiana
  • Marcellus Shale în bazinul Appalachian
  • Woodford din Oklahoma

În SUA, producţia de gaze naturale a fost stimulată, în ultimul decediu, de activităţile de explorare a gazelor de şist

Rezerve de gaze naturale.  Arabia Saudită – 8,4 trilioane de metri cubi

Locul al şaselea în clasamentul statelor care dețin cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume este deţinut de Arabia Saudită, cu 8,4 trilioane de metri cubi.

Peste jumătate din rezervele ţării sunt în următoarele exploataţii: Ghawar (onshore), Safaniya (offshore) şi Zuluf (offshore).

Canada – 1,9 trilioane de metri cubi

Deşi nu deţine rezerve foarte mari de gaze naturale, Canada se numără printre cei mai mari producători de gaze naturale din lume, în condiţiile în care producţia proprie din această ţară satisface peste 30% din cererea internă.

Zăcăminte offshore se găsesc în regiunea Canadei Atlantice, în timp ce Columbia Britanică, Alberta, Saskatchewan, Ontario, Quebec, New Brunswick, Nova Scotia, Insula Prințului Edward, Newfoundland și Labrador, Teritoriile de Nord-Vest și Yukon sunt celelalte zone importante în care se află resursele de gaze naturale.

Canada se numără printre cei mai mari producători de gaze naturale din lume, deşi rezervele ţării nu sunt atât de mari

Rezerva de gaze naturale a României

Ţara noastră deţine rezerve dovedite de gaze naturale ce ajungeau la un total de 100 de miliarde de metri cubi, conform datelor BP.

La nivel european, România are a patra cea mai mare rezervă dovedită de gaze naturale, dacă nu este luată în calcul şi Rusia

La nivel european, România are a patra cea mai mare rezervă dovedită de gaze naturale, după:

  • Marea Britanie (200 de miliarde metri cubi)
  • Norvegia (1.700 de miliarde metri cubi)
  • Olanda (700 de miliarde metri cubi)

Citeşte şi Ce se întâmplă cu prețul petrolului pe plan mondial?