Rezervele de uraniu ale României. Prețul internațional al uraniului este de aproximativ 50 de dolari pe kilogram. Uraniul este un metal folosit ca materie primă extrem de rară și de scumpă. Acesta are cea mai mare masă atomică dintre toate elementele naturale, fiind un metal ușor radioactiv. Prețul actual al uraniului pe piețele internaționale este de aproximativ 25 de dolari livra (o livră este echivalentul a 0,538 kg).
La nivel mondial, uraniul este destul de răspândit, însă conținutul de uraniu găsit la nivelul scoarței terestre are o concentrație extrem de mică. Așadar, companiile interesate de explorarea zăcămintelor de uraniu încearcă să găsească și să exploreze acele zone în care concentrația de uraniu este profitabilă.
La nivelul Terrei, uraniul este de 500 de ori mai des întâlnit decât aurul.
Zăcămintele de uraniu la nivel mondial
Cele mai importante zăcăminte de uraniu din lume se regăsesc în Canada, Kazakhstan și Australia. La acestea se mai adaugă Nigeria, Rusia, Namibia, Uzbekistan, China, SUA și Ucraina.
Cel mai mare depozit de uraniu descoperit până în prezent se regăsește în Canada. Este vorba de McArthur River, zăcământ care ar deține 135.000 de tone de metal, și Cigar Lake, cu 85.000 de tone de uraniu. Producția mondială de uraniu se ridică la aproximativ 60.000 de tone de uraniu.
Cel mai mare depozit de uraniu descoperit până în prezent se regăsește în Canada
Țara noastră se numără și ea printre statele care dețin zăcăminte de uraniu. Compania Naţională a Uraniului este singura organizație care are în administrare resursele minerale de uraniu existente în România.
Compania desfăşoară activități de exploatare a zăcămintelor de uraniu, preparare a minereurilor și obținere a concentratelor uranifere, rafinare a concentratelor și valorificare a UO2 nuclear pur, conservare, închidere și ecologizare a obiectivelor cu activitate sistată.
Rezervele de uraniu ale României. Compania Naţională a Uraniului estimează pentru anul 2019 un profit net de 21,13 milioane de lei şi venituri totale de 121,84 milioane de lei, potrivit proiectului privind bugetul de venituri şi cheltuieli publicat în dezbatere de acţionarul majoritar, Ministerul Energiei. Compania şi-a planificat totodată cheltuieli totale în sumă de 97,32 milioane de lei. Cheltuielile cu investiţiile sunt estimate la 2,14 milioane de lei.
Rezervele de uraniu ale României. Mina Crucea, singurul zăcământ din care se mai exploatează uraniu
La ora actuală, singurul zăcământ din care se mai exploatează uraniu este cel de la Suceava, din mina Crucea. Din informațiile prezentate în strategia energetică a țării noastre, acest zăcământ ar fi pe sfârșite.
Zăcământul de uraniu de la Crucea este în curs de epuizare, în martie 2020 expirându-i licenţa de exploatare a minei.
Rezervele de uraniu ale României: Mina Crucea ar putea fi închisă anul viitor, întrucât licența de explorare expiră
Uraniul extras de la Suceava este utilizat la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Însă cantitatea extrasă nu este suficientă, fiind completată cu importuri din Canada, încă din anul 2015.
Rezervele de uraniu ale României. Zeci de tone de uraniu din România au ajuns în URSS
Zăcământul de uraniu de la Suceava nu este singurul depozit de uraniu din România însă. În perioada comunistă, uraniul a fost explorat în mod activ. Mai exact, zăcământul de la Băița, Bihor, de unde s-au extras aproximativ 19.000 de tone de uraniu.
Uraniul extras de acolo ar fi fost exportat în anii ’50 către URSS, în contul unor despăgubiri de război.
Rezervele de uraniu ale României. Mina de la Băița a fost prima exploatare de uraniu deschisă în România
Rezervele de uraniu ale României. Zăcămintele de uraniu de la Grinţieş – Tulgheş
Zăcăminte de uraniu s-ar mai regăsi și în Carpații Orientali, la Grinţieş – Tulgheş. Deși pentru explorarea uraniului de aici a fost creat și avizat un proiect de investiții, lucrările nu au început încă.
Mina de uraniu de la Grinţieş – Tulgheş ar putea fi deschisă însă, în condițiile în care un act normativ obligă compania care operează Centrala Nucleară de la Cernavodă să cumpere uraniu doar de la Compania Naţională a Uraniului (CNU). Totuși, această lege nu a intrat până acum în vigoare.
Mina de uraniu de la Grinţieş – Tulgheş ar putea fi deschisă, însă acest lucru nu este cert întrucât nu au fost alocați banii necesari investiției
În trecut au mai existat mine de uraniu și în județul Caraș-Severin, la Ciudanovița, Lisava, Vârful Boului și Rușchița. Acestea s-au numărat printre primele mine închise din România, în anul 1999.
Citește și Ce pietre prețioase se găsesc în România?