Slide

Stiri: Energie

Rezervele mondiale de petrol şi gaze, în creştere

12.12.2014

Cu toate că rezervele mondiale de petrol şi gaze cresc, profiturile companiilor din acest sector sunt în scădere, arată o analiză EY – „Global and gas reserves study”. Anul trecut, faţă de nivelul din 2012, rezervele globale de petrol şi gaze au înregistrat o creștere de 11%, respectiv de 3%, pe fondul creșterii cheltuielilor de capital ale companiilor de profil cu 25%.

Studiul mai arată că totalul cheltuielilor de exploatare în cazul companiilor analizate a ajuns mai mult decât dublu în decursul a cinci ani, de la o valoare de 315 miliarde dolari, în 2009, la o valoare de 678,9 miliarde dolari, anul trecut.

„Una dintre componentele cheie care a generat creșterea cheltuielilor totale au fost costurile de achiziție ale proprietăților, care au explodat în 2013, atingând 115,6 miliarde dolari, cel mai mare nivel de pe parcursul întregii perioade analizate. Costurile nedocumentate privind achiziția de proprietăți au atins 63,1 miliarde dolari, reprezentând o creştere de 24%. SUA., Africa şi Orientul Mijlociu au fost singurele regiuni unde s-a înregistrat o scădere a acestor costuri în anul 2013”, precizează analiştii EY.

Cheltuielile de capital – 678,9 miliarde dolari

Astfel, cheltuielile totale de capital ale companiilor analizate au atins 678,9 miliarde dolari în 2013, iar cheltuielile de explorare au crescut cu 5%, la nivelul de 83,6 miliarde dolari în 2013, faţă de 83,4 miliarde dolari în 2012, creşterea cheltuielilor din Brazilia înregistrată de Petrobras contribuind semnificativ la volumul total.

În același timp, cheltuielile de dezvoltare au crescut cu 8%, atingând nivelul de 411,2 miliarde dolari. La nivel regional, regiunea Asia-Pacific a înregistrat cea mai mare creştere, cheltuielile de dezvoltare mărindu-se cu 15%, până la nivelul de 15,2 miliarde dolari.

De asemenea, cheltuielile combinate de explorare şi dezvoltare efectuate de companiile integrate au crescut cu 12%, faţă de creșterea de 5% înregistrată de companiile independente mari. Însă, Însă, cheltuielile combinate ale companiilor independente au scăzut cu 14% în 2013, pe măsură ce scăderea preţurilor gazelor naturale din SUA şi Canada şi-au pus amprenta pe fluxurile financiare şi capacităţile de investiții ale acestor companii.

Pe de altă parte, profiturile globale după taxare au scăzut cu 4%, de la 270,3 miliarde dolari în 2012, la 258,7 miliarde dolari în 2013. Avansuri ale profiturilor după taxare au fost raportate doar înStatele Unite şi Canada.

Costurile de producţie – 389 miliarde dolari

Raportul EY mai arată că, în 2013, costurile de producţie au crescut cu 7%, la nivelul de 389 miliarde dolari, în principal pe fondul creşterii cheltuielilor cu leasingul operaţional (9%) şi a taxării producţiei (4%). Costurile cu deprecierea, epuizarea resurselor şi amortizarea au crescut uşor, de la 248,2 miliarde USD în 2012 la 249,8 în 2013.

În plus, preţurile mai mici ale gazelor naturale din SUA au avut un oarecare impact, deoarece mai multe companii mari din sectorul de petrol și gaze au înregistrat dezechilibre mai mari de 1 miliard dolari în 2013.

Presiune pe preţuri

„Creşterea producţiei, cuplată cu micşorarea cererii, a generat presiuni asupra preţurilor. Astfel, creşterea producţiei din 2013 a dus doar la o creștere uşoară a veniturilor globale, care a fost însă anihilată de creşterile de costuri, fapt care a generat la nivel global o diminuare a profiturilor după taxare”, afirmă reprezentanţii EY.

Activitatea intensă din zona achiziţiilor înregistrată anul trecut a dus la o creştere de 11% a rezervelor de petrol la sfârşitul de an pentru companiile incluse în studiu, atingând un nivel de 168,6 miliarde barili.

Cea mai mare creştere a rezervelor de petrol s-a înregistrat în regiunea Asia-Pacific şi a fost atribuită achiziţionării de rezerve petroliere de către compania Rosneft de la companii care nu sunt incluse în studiul EY. În plus, s-au înregistrat creşteri notabile de rezerve în S.U.A. şi Canada.

12,3 miliarde barili, producţia mondială

„Producţia mondială de petrol a înregistrat creşteri puternice, de 6%, până la nivelul de 12,3 miliarde barili în 2013. Şi în acest caz, regiunea Asia-Pacific a ocupat primul loc, cu o creştere de 17%. Locul doi a fost ocupat de SUA, cu o creştere de 12% a producţiei de petrol. Rata de înlocuire în producţia de petrol a coborât la 115%, excluzând achiziţiile şi vânzările din 2013, faţă de recordul înregistrat pe durata celor cinci ani analizați în studiu, care a atins 149% în 2012”, conform studiul.

Totodată, rezervele mondiale de gaze naturale la sfârşitul anului trecut au crescut cu 3%, la 18,22 trilioane metri cubi, SUA raportând cea mai mare creştere a rezervelor.

În 2013, au fost efectuate numeroase descoperiri şi extensii de zăcăminte, în volum de 1,68 trilioane metri cubi, însă acest volum a însemnat o scădere de 8 % faţă de 2012. Producţia mondială de gaze naturale a scăzut uşor în comparaţie cu 2012.

„Aşa cum era de aşteptat, din cauza preţurilor şi a dinamicii resurselor de pe piaţa globală, rezervele mondiale de gaze au crescut uşor, în vreme ce producţia a scăzut. Din nou, regiunea Asia-Pacific s-a situat în frunte din punct de vedere al achiziţiei şi vânzării de rezerve de gaze naturale”, au încheiat analiştii EY.