Rezervele valutare ale BNR, în creştere

03.11.2015

La finele lunii octombrie, rezervele valutare de la Banca Naţională a României (BNR) se situau la nivelul de 31.649 milioane de euro, în creştere faţă de 29.138 milioane de euro la data de 30 septembrie.

Astfel, în cursul lunii trecute au avut loc operaţiuni de intrări de 2.864 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de euroobligațiuni a Ministerului Finanțelor Publice în valoare nominală de 2.000 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene (509 milioane euro) și altele şi ieşiri de 353 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru care Banca Națională a României a plătit circa 120 milioane echivalent euro.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.479 milioane euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie au fost de 35.128 milioane euro, faţă de 32.475 milioane euro la 30 septembrie 2015.

Plăţile scadente în luna noiembrie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează aproximativ 165 milioane euro.