Stiri: Sanatate

Rezidentiat 2018

Rezidențiat 2018. O nouă majorare a numărului de locuri, aprobată prin Ordonanță de Urgență

25.11.2018

Rezidențiat 2018. Ministerul Sănătății a decis să majoreze, din nou, cifra de școlarizare pentru pregătirea în rezidențiat. Astfel, sunt oferite 5.730 de locuri, cu 315 mai mult decât se anunțase inițial.

Rezidențiat 2018. Hotărâre de Guvern

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat vineri o Hotarâre de Guvern prin care se majorează cu 315 de locuri cifra de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar /universitar 2018-2019, de la 5.415 la 5.730 locuri.

Prin această creștere a numărului de locuri, se asigură un cadru coerent instituţional care asigură formarea de specialiști în toate activităţile medicale necesare unui sistem sanitar adecvat la nevoile de servicii de sănătate.

Rezidențiat 2018. Când începe stagiul de rezidențiat?

Stagiul de rezidențiat pentru candidații care aleg loc/post va începe la data de 1 ianuarie 2019. De la această dată se va face încadrarea cu contract individual de muncă pe durată determinată sau nedeterminată, după caz și de la care se va face salarizarea ca rezident.

Actul normativ asigură respectarea dispozițiilor Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Astfel se acordă posibilitatea de a intra la repartiție și candidaților care la concursul de rezidențiat din sesiunile precedente au fost declarați respinși, cu toate că au obținut punctajul minim de promovare stabilit de metodologia de concurs, dar s-au aflat în afara numărului de locuri sau posturi publicat la concurs.

Rezidențiat 2018. Ce spune ministrul Sănătății?

”Dorim să facilităm accesul medicilor tineri pe piața muncii pentru că avem nevoie de specialiști care să ofere servicii medicale de calitate populației, mai ales în zonele defavorizate, unde deficitul de medici este sensibil mai mare decât în celelalte zone ale țării. Guvernul urmărește și stoparea migrației medicilor, fenomen care accentuează și mai mult deficitul de personal medical de specialitate”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Pe 28 septembrie, Executivul a aprobat o Hotărâre care prevede majorarea cifrei de școlarizare. Atunci, numărul de locuri la Rezidenţiat 2018 a fost majorat de la 5.000 la 5.415 locuri și posturi.

Citește și Mai multe locuri la Rezidenţiat. Ministerul Sănătăţii suplimentează posturile