Inscrieri Rezidentiat 2020

Rezidențiat 2019. Tot ce trebuie să știi despre examenul din acest an

02.12.2019

Rezidențiat 2019. Ministerul Sănătății va organiza duminică, 8 decembrie 2019 concursul de intrare în Rezidențiat. Examenul va fi susținut pentru domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura în șase centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Rezidențiat 2019. 200 de întrebări grilă

De asemenea, examenul are aceeași metodologie. Proba durează 4 ore, iar examenul este sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

În această sesiune a Rezidențiatului, au depus dosarele pentru participare la concurs un număr de 8 876 tineri absolvenți ai universităților de medicină și farmacie (6283 medicină, 1740 medicină dentară, 853 farmacie).

Rezidențiat 2019. Locuri și posturi

Absolvenții candidează pe un număr de 4710 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire (3960 locuri și posturi la domeniul medicină, 398 medicină dentară și 256 farmacie și 96 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI).

Pentru această sesiune, Ministerul Sănătății a suplimentat cu 558 numărul posturilor și locurilor pe domeniul medicină, față de numărul de absolvenți.

Centrele universitare îndeplinesc condițiile pentru organizarea examenului

Cele șase centre universitare îndeplinesc condițiile pentru organizarea concursului de intrare în Rezidențiat. De asemenea, acestea sunt disponibile pentru pregătirea unui număr suplimentar de rezidenți.

Victor Costache, ministrul Sănătății și echipa Ministerului Sănătății au condus vineri videoconferința organizată în vederea verificării stadiului pregătirilor pentru organizarea Concursului de intrare în Rezidențiat astfel încât toți candidații să beneficieze de condițiile optime de desfășurare a concursului.

Rezidențiat 2019. Schimbare importantă

În cadrul întâlnirii s-a mai discutat și despre adoptarea unor măsuri suplimentare care să dea posibilitatea concurenților care obțin la concurs peste 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe țară să fie admiși ca rezidenți.

La videoconferință au participat rectorii și:

  • prorectorii universităților de medicină și farmacie care fac parte din Comisia Centrală de organizare a concursului de intrare în Rezidențiat și din comisiile locale
  • reprezentații Primului ministrului al României
  • reprezentanții Ministerului Sănătății
  • reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării.

Toate comisiile locale de organizare a concursului au dat asigurări că nu există disfuncționalități în modul de desfășurare. De asemenea, reprezentanții centrelor universitare afirmă că au capacitatea de a asigura suplimentarea numărului de rezidenți. Acest lucru se va realiza în special pentru specialitățile deficitare.

Rezidențiat 2019. Ce spune ministrul Sănătății

“Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului, dar ne dorim ca toți absolvenții care reușesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, să fie admiși, în condițiile în care resursa umană este deficitară. Vom găsi soluții pentru acești tineri, așa cum a asigurat și primul ministru, și am cerut departamentelor de specialitate din cadrul ministerului să prezinte o analiză în acest sens, inclusiv pe criterii demografice pentru a putea lua decizii privind repartizarea pe centre universitare a viitorilor rezidenți. După concurs vom discuta împreună, toți cei implicați, și măsurile care trebuie luate pentru îmbunătățirea acestui concurs în anii care urmează“, a spus ministrul Costache în timpul videoconferinței.

Citește și Banca anului 2019 a fost aleasă! Cine a primit acest titlu?

 

 

 

Citiți și despre: