Stiri: Sanatate

Rezidentiat 2019

Rezidențiat 2019. Studenții de la Medicină, în grevă japoneză

11.10.2019

Rezidențiat 2019 greva studenți. Studenții de la Medicină au anunțat că vor intra de astăzi în grevă japoneză. De asemenea, ei spun că ar putea organiza un protest. Motivul este reprezentat de instabilitatea privind examenul de Rezidențiat.

Rezidențiat 2019 greva studenți. De ce sunt studenții nemulțumiți

„Deşi am fost în contact cu reprezentanţi ai tuturor instituţiilor implicate şi ni s-au promis soluţii, acestea nu au apărut, fiind doar o tragere de timp până la agravarea problemei, ceea ce am prevestit că se va întâmpla şi s-a întâmplat în urma moţiunii de cenzură. Nu este normal să afectăm viaţa a mii de absolvenţi, care îşi doresc să îşi construiască o carieră în România şi sunt blocaţi doar pentru că examenul de care ei depind a devenit subiectul unei dispute politice. Sunt multe probleme cu acest examen, pentru care vom continua să luptăm în viitor, de la bibliografia deficitară până la numărul scăzut de locuri anunţat până în acest an, însă este inadmisibil pentru România anului 2019 să nu îşi asume niciun minister organizarea acestuia, ducând deja la o amânare”, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, Teodor Cristian Blidaru.

Conform acestuia, greva japoneză este declanșată începând de astăzi, 11 octombrie 2019.

Rezidențiat 2019 greva studenți. Proteste

De asemenea, studenții de la Medicină sunt pregătiţi să organizeze proteste în cazul în care Guvernul nu va avea o poziţie pe subiectul Rezidențiat 2019, în urma şedinţei de astăzi.

Solicitările studenților la Medicină

Aceștia cer instituţiilor statului soluţionarea problemei vizând organizarea examenului de rezidenţiat înainte de ziua moţiunii de cenzură. Totuși, acest lucru nu a reprezentat o prioritate pentru clasa politică. Așadar, nu s-a venit cu nicio soluţie concretă.

„Solicităm clasei politice să înţeleagă importanţa soluţionării de urgenţă a acestei probleme, care nu trebuia să ajungă subiectul unei dispute între instituţiile statului, fără niciun beneficiu real pentru cetăţeni”, afirmă ei.

Rezidențiat 2019 greva studenți. Semnatarii acestui manifest sunt:

  • Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România
  • Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România
  • Federaţia Studenţilor în Medicină Dentară din România

Examenul de Rezidențiat a fost amânat pentru a doua oară în acest an. Ministerul Sănătății a anunțat că concursul național de intrare în Rezidențiat 2019 va avea loc pe data de 8 decembrie 2019. Mai multe detalii despre aceasă decizie găsiți AICI