Slide

Stiri: Finante

Bugetul Ministerului Finanțelor 2024

Rezultate Banca Internaţională de Investiţii: Profit în creştere, în 2021

08.02.2022

Rezultate Banca Internaţională de Investiţii 2021. Instituţia financiară a raportat anul trecut un profit net de 7,9 milioane euro, în creştere cu 8% faţă de 2020. Astfel, pentru acest an financiar, IIB a demonstrat un profit net record din ultima perioadă: 7,9 milioane euro, cu 8% mai mult faţă de acelaşi indicator de anul trecut, fiind determinat în principal de creşterea venitului din activităţile de bază.

Implementarea Programului de Capitalizare

Implementarea Programului de Capitalizare a IIB a continuat în anul 2021, iar la sfârşitul perioadei de raportare, capitalul vărsat de bancă a atins 424,8 milioane euro (o creştere de peste 12% faţă de sfârşitul anului 2020).

Rezultate Banca Internaţională de Investiţii 2021. Volumul total al activelor băncii

La sfârşitul celor 12 luni ale anului 2021, volumul total al activelor băncii a fost de 1,8 miliarde euro, cu o creştere de peste 10% faţă de 2020. Factorul determinant al creşterii activelor a fost prelungirea sprijinului prin împrumuturi şi investiţii oferite de către bancă statelor sale membre, incluzând acorduri ce au vizat redresarea economică în vederea depăşirii consecinţelor negative ale pandemiei.

Portofoliul net de credite a crescut cu peste 16% şi a atins valoarea de 1,2 miliarde euro.

În plus, un indicator cheie al strategiei curente stabilit pentru sfârşitul anul 2022 a fost deja atins cu un an înainte de termen. Procentul de proiecte implementate în interesul acţionarilor europeni a depăşit 58%.

Investiţii

Volumul total al investiţiilor pe termen lung al băncii a atins 1,1 miliarde euro la data de 31 decembrie 2021, din care 1,03 miliarde euro au fost emisiuni de obligaţiuni.

Per total, banca a emis 7 obligaţiuni în diferite valute ale statelor membre în cadrul programului MTN, înregistrate la Bursa de Valori din Dublin. Acest lucru a permis creşterea volumului atât de necesar de sprijin a împrumuturilor şi investiţiilor către acţionarii IIB.

Ce spune conducerea băncii?

“Anul 2021 a marcat un număr de succese şi repere importante, care sunt convins că vor rămâne în istoria Băncii Internaţionale de Investiţii. În februarie, inaugurarea sediului central permanent din Budapesta a avut loc în prezenţa oficialilor de înalt rang ai statelor membre. În octombrie, cu mai mult de un an înainte de termen, am atins volumul cheie vizat pentru anul 2022 al portofoliului de credite, stabilit prin Strategia curentă de la Bucureşti pentru perioada 2018-2022.

Extinderea activităţilor noastre continuă, iar rolul din ce în ce mai mare al băncii în sprijinirea economiilor ţărilor sale a creat fundaţia solidă pentru un alt eveniment cu adevărat istoric – în decembrie, statele membre au luat decizia unanimă de a oferi acces Serbiei la aderarea ca membru la IIB. Sunt sigur că rezultatele anului trecut vor asigura un nou impuls puternic dezvoltării viitoare a băncii şi ne vor permite să atingem obiective ambiţioase în perioadele viitoare”, a spus Nikolay Kosov, preşedintele Consiliului de Administraţie al IIB.

Citeşte şi Banca Transilvania va prelua Țiriac Leasing