Stiri: Finante

Rezultate BRD

Rezultate BRD: Profit de 222 milioane lei, în primul trimestru din 2021

07.05.2021

Rezultate BRD. În primul trimestru din 2021, Grupul BRD a înregistrat un profit de 222 milioane lei, în scădere cu 7,59% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar banca a realizat un profit net de 218 milioane de lei, mai mic cu 6,5%.

Rezultate BRD. Economia României

„Economia României a evoluat peste aşteptări în trimestrul patru al anului 2020, produsul intern brut anual înregistrând o scădere mai puţin pronunţată în comparaţie cu estimările iniţiale. Pe plan sanitar, campania de vaccinare progresează, stabilind premisele pentru o situaţie controlată. În cazul în care consecinţele directe ale pandemiei se diminuează şi, în acelaşi timp, se asigură o tranziţie lină către neutralizarea măsurilor de sprijin, anul 2021 va fi, probabil, un an mai bun pentru economia României.

În pofida măsurilor restrictive încă în vigoare pentru combaterea celui de-al treilea val al pandemiei, BRD marchează un început de an solid. Creditele nou-acordate persoanelor fizice au crescut semnificativ, iar creditarea companiilor a fost impulsionată de finanţarea dinamică a IMM-urilor. De asemenea, am acordat cel mai mare credit verde de până acum din România, o dovadă a obiectivului nostru de a contribui la dezvoltarea unei lumi mai durabile”, a declarat Francois Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale.

Acesta a mai precizat că, în paralel, adoptarea instrumentelor digitale a continuat să accelereze, cu o creştere anuală de 22% a numărului de clienţi care utilizează în mod activ canalele la distanţă.

Rezultate BRD. Adaptabilitatea modelului de business

„Ca atare, BRD a obţinut în primele trei luni ale acestui an o performanţă care demonstrează adaptabilitatea modelului său de afaceri şi adecvarea măsurilor întreprinse ca răspuns la criză. Venitul net bancar a fost rezilient în ciuda scăderii semnificative a ratelor de dobândă, în timp ce costurile au fost controlate strict, fără a afecta investiţiile strategice. Bazându-se pe fundamente puternice, BRD este pe deplin capabilă să îşi susţină în continuare atât clienţii, cât şi redresarea economiei româneşti”, a adăugat Francois Bloch.

Credite

Creditele nou-acordate persoanelor fizice au crescut cu 9% în dinamică anuală, bazându-se atât pe creşterea puternică a creditelor de consum (+19%) cât şi a creditelor imobiliare, în afara programelor guvernamentale (plafonul alocat prin programul Noua Casă nefiind disponibil până la finalul primului trimestru). Portofoliul de credite acordate companiilor a înregistrat un avans robust de 7,8% faţă de finalul lunii martie 2020, determinat de finanţarea dinamică a IMM-urilor (+19,4% în dinamică anuală, inclusiv leasing). Materializând expertiza şi angajamentul puternic pentru finanţarea durabilă şi cu impact pozitiv, BRD a structurat cel mai important credit verde acordat până acum în România, în valoare de 1,25 miliarde lei.

Rezultate BRD. Depozite

Creşterea anuală a depozitelor retail a atins 10,1% în dinamică anuală, beneficiind în continuare de înclinaţia solidă spre economisire declanşată de pandemie. Depozitele companiilor au înregistrat un avans puternic (+8,1% în dinamică anuală), determinat în principal de creşterea de două cifre a resurselor IMM-urilor (+11,2% în dinamică anuală). În paralel, un ritm puternic de revenire este vizibil în activitatea de administrare a activelor, valoarea acestora atingând 4,61 miliarde lei la finalul lunii martie 2021, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ducând la o cotă de piaţă de 19,4% (+1,5 puncte procentuale faţă de finalul primului trimestru al anului 2020).

În plus, BRD a intermediat 53% din cea de-a treia emisiune de obligaţiuni de stat româneşti adresată persoanelor fizice, în cadrul programului Fidelis.

Venituri

Venitul net bancar la nivelul Grupului BRD a atins 759 milioane lei în primul trimestru al anului 2021, cvasi stabil în comparaţie cu nivelul din primul trimestru al anului 2020 (-1.0% an/an, de la 767 milioane lei în primul trimestru al anului 2020).

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 7,4% în primul trimestru al anului 2021, fiind afectate de ratele de piaţă mici în primul trimestru al anului (media ratei ROBOR la 3 luni în primul trimestru al anului 2021 fiind de 1,65% faţă de 3,03% în primul trimestru al anului 2020).

Rezultate BRD. Cheltuieli

Cheltuielile operaţionale au totalizat 438 milioane lei în primul trimestru al anului 2021, +1,9% excluzând contribuţia mai mare la Fondul de Garantare a Depozitelor şi Fondul de Rezoluţie (49,4 milioane lei recunoscută în întregime în primul trimestru al anului 2021, în comparaţie cu 43,3 milioane lei în 2020). Cheltuielile cu personalul s-au redus cu 5,1% în dinamică anuală în primul trimestru al anului 2021, ca urmare a creşterii automatizării şi a câştigurilor de productivitate. Cheltuielile care nu ţin de personal au fost determinate de accelerarea investiţiilor în transformarea digitală şi de costurile sanitare excepţionale, în timp ce alte cheltuieli au rămas sub control strict.

Citeşte şi Credite Noua Casă 2021. Anunţul făcut de BRD