Stiri: Finante

Rezultate BVB 2018

Rezultate BVB 2018: Indicele BET crește cu 11,7%, în primele 11 luni ale anului

18.12.2018

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat primele 11 luni cu o creștere de 11,7% a indicelui BET. Acesta este principalul indice al pieței de capital locale și include cele mai tranzacționate 15 companii.

Creșterea raportată de bursa din țara noastră este cea mai mare din rândul piețelor de capital din Uniunea Europeană în funcție de evoluția indicilor principali, potrivit datelor Reuters.

Rezultate BVB 2018. Singura țară cu un avans de două cifre

La nivelul UE, numai cinci țări au avut indicii principali pe plus la finalul lunii noiembrie. În plus, România este singura piață care a înregistrat un avans de două cifre.

„Pe radarul investitorilor, suntem o piață vizibilă și atractivă în cadrul Uniunii Europene în funcție de ritmul de creștere înregistrat până acum în acest an. Lucrăm la îmbunătățirea infrastructurii pieței și la creșterea gradului de educație financiară în România. Pe măsură ce aceste două componente de piață vor prinde contur și vor avea mai multă substanță, vom avea și lichiditate mult îmbunătățită”, a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

Doar cinci piețe de capital din Uniunea Europeană au încheiat pe plus perioada ianuarie-noiembrie 2018

  • BET (România) – 11,76%
  • SBITOP (Slovenia) – 2,17%
  • BUX (Ungaria) – 1,86%
  • SAX (Slovacia) – 1,34%
  • CYMAIN (Cipru) – 0,84%

Rezultate BVB 2018. Dividende consistente

„Piața de capital din România a reușit să se păstreze departe de turbulențele internaționale care au afectat majoritatea piețelor de capital din Europa. Avem cea mai mare creștere din Uniunea Europeană și acest lucru nu este întâmplător pentru că majoritatea companiilor listate au raportat rezultate financiare bune, iar dividendele consistente acordate au generat o creștere a indicelui BET-TR cu 21% de la începutul anului”, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Rezultate BVB 2018. Indicele BET-TR

Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a avansat cu 21,2%. În același timp, valoarea medie zilnică a tranzacțiilor cu acțiuni a depășit 8,8 milioane euro la finalul perioadei ianuarie-noiembrie 2018, timp în care investitorii au tranzacționat acțiuni de 2 miliarde de euro.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a depășit 21 de miliarde de euro. În același timp, capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de peste 36 de miliarde de euro, în ultima ședință de tranzacționare a lunii noiembrie.

Citește și Număr impresionant de vizitatori la Romexpo, în 2018. Târguri organizate în 2019