Stiri: Energie

Rezultate Electrica

Rezultate Electrica: Profit în scădere în trimestrul I

18.05.2021

Rezultate Electrica. Compania a raportat în primul trimestru din acest an un profit net consolidat de 58 milioane lei, în scădere cu 27,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce veniturile totale au crescut cu 2%, la 1,729 miliarde lei.

EBITDA consolidată a atins valoarea de 199 milioane lei, în scădere cu 25 milioane lei faţă de valoarea din primele trei luni ale anului 2020. Reducerea EBITDA este determinată, în principal, de evoluţia segmentului de furnizare, pe fondul majorării preţurilor de achiziţie a energiei electrice, precum şi a unor elemente pozitive nerecurente din trimestrul I 2020, după cum este indicat în continuare.

Rezultate Electrica. Venituri totale

Veniturile totale ale Grupului Electrica, în primele trei luni din acest an, s-au ridicat la valoarea de 1,729 miliarde lei, reprezentând o creştere de 2% faţă de acelasi trimestru al anului precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 4,5%, în timp ce pe aria de distribuţie, veniturile au înregistrat o uşoară scădere, de 0,4%.

Costurile consolidate

Costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică şi gaze naturale au crescut cu 9,9%, la 1,14 miliarde lei, în primele trei luni din 2021. Această evoluţie a fost generată, în principal, de segmentul de furnizare, unde costurile au crescut cu 120 milioane lei, sau 15%, mai ales din majorarea preţurilor de achiziţie a energiei electrice, în urma liberalizării complete a pieţei de energie electrică, corelat cu efectul nerecurent din 2020 constând în recuperarea diferenţelor de costuri de achiziţie a energiei electrice pe segmentul reglementat de furnizare, din perioadele anterioare anului 2020.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, evoluţia costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în reţea a avut un efect favorabil asupra costurilor consolidate, de 18 milioane lei sau 7,4%.

Rezultate Electrica. Anunţul făcut de conducerea companiei

“Într-un context economic şi social atipic, rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în primul trimestru din acest an sunt în linie cu bugetul. Pentru aria de furnizare a energiei electrice, rezultatele din primele trei luni ale anului 2021 trebuie interpretate în contextul liberalizării complete a pieţei de energie, care a dus la o creştere semnificativă a preţurilor de achiziţie a energiei, corelat cu faptul că performanţa înregistrată în 2020 pe acest segment a fost una excepțională, provenind şi din efectul favorabil al recuperărilor aferente anilor precedenţi.

Perioada intensă de schimbări legate de funcţionalitatea pieţei de energie electrică ne-a determinat să implementăm o serie de măsuri ce au vizat, în primul rând, optimizarea costurilor pentru clientul final, în paralel cu facilitarea tranziţiei clienţilor în piaţa concurenţială prin simplificarea fluxurilor de contractare. Pe segmentul de furnizare ne vom concentra, în continuare, pe diversificarea activităţii prin oferte şi servicii adaptate nevoilor clienţilor, pe eficienţa operatională prin procese optimizate de vânzare şi de achiziţie a energiei electrice şi, evident, pe orientarea către clienţi şi maximizarea satisfacţiei acestora.

Pe aria de distribuţie, vom pune accent, ca şi până acum, pe realizarea investiţiilor, pe eficienţa operațională, pe îmbunătăţirea accesului la reţea, precum şi a calităţii serviciului, şi pe dezvoltarea tehnologiilor de tip smart grid”, afirmă Corina Popescu, director general Electrica.

Citeşte şi Amenzi furnizori energie. Ce nereguli a găsit ANRE?