Stiri: Energie

Rezultate financiare bune pentru Alstom

07.05.2015

În anul fiscal 2014-2015 (1 aprilie 2014 – 31 martie 2015), Alstom a înregistrat comenzi record în valoare de 10 miliarde de euro, în creștere cu peste 60% față de anul precedent. De asemenea, raportul comenzi/facturare, de 1,6, a fost supraunitar pentru al cincilea an consecutiv, fapt datorat, în mod notabil, semnării unui contract în valoare de 4 miliarde de euro în Africa de Sud.

Vânzările, care au ajuns 6,2 miliarde de euro, au avut o creștere de 8% comparativ cu anul precedent.

Veniturile din operațiuni au avut o valoare de 318 milioane de euro, mai mult cu 19%. Marja operațională (după cheltuielile corporative) s-a îmbunătățit cu peste 50 puncte de bază (50bps), până la 5,2%, datorită creșterii vânzărilor, a execuției impecabile a proiectelor, a implementării planului de performanță de (dedicated to excellence) și, în același timp, în ciuda creșterii costurilor noilor platforme.

Venitul net al Grupului (din activități continue și întrerupte) a atins 719 milioane de euro, influențat de o serie de factori excepționali, mai ales de acordul cu Departamentul American de Justiție și de amortizarea unor active în Rusia.

Conform previziunilor, fluxul liber de numerar din activitățile continue (înainte de taxe și refinanțare) a fost pozitiv la nivelul întregului an, iar fluxul liber de numerar al Grupului a înregistrat o creștere semnificativă în al doilea semestru și a compensat o bună parte din scurgerile de numerar din prima parte a anului, ajungând la o valoare anuală de 429 milioane de euro.

Portofoliul de comenzi a atins valoarea de 28 miliarde de euro, echivalentul a 55 de luni de vânzări.

La următoarea ședință anuală generală nu va fi propusă împărțirea de dividende.

„Alstom a avut o performanță comercială extrem de solidă în activitățile din Transport în anul fiscal 2014/15, înregistrând comenzi record. Ne-am atins obiectivele pentru acest an, cu vânzări ce au înregistrat o creștere organică de 7% și cu o marjă operațională îmbunătățită cu peste 50 puncte de bază (50 bps), influențată pozitiv de buna execuție și de stricta implementare a planului nostru de eficientizare a costurilor. Așa cum ne așteptam, fluxul liber de numerar la nivelul Grupului în al doilea semestru a fost pozitiv, iar fluxul liber de numerar din activitățile continue, înainte de taxe și alte obligații financiare, a fost pozitiv pe parcursul întregului an. Confirmăm, de asemenea, direcția noastră pe termen mediu. Proiectul cu General Electric evoluează; am primit deja autorizațiile antitrust și de reglementare din partea autorităților locale în anumite țări și ne concentrăm activ pe a finaliza acest proces și a încheia proiectul în următoarele luni. După finalizare, ne propunem să convocăm o Adunare a Acționarilor pentru a supune la vot veniturile care vor fi distribuite acționarilor”, a declarat Patrick Kron, Președinte și CEO Alstom.

Pe termen mediu, compania estimează că vânzările vor crește organic cu peste 5% anual, iar marja operațională se va îmbunătăți treptat, în intervalul 5 și 7%. Se estimează ca fluxul liber de numerar să fie în linie cu venitul net înainte de contribuția activităților din Energie, cu mici variațiuni pe termen scurt.