Rezultate financiare bune pentru BCR, în 2017. Câte credite a acordat banca?

28.02.2018

BCR a anunţat pentru 2017 un rezultat operațional în creștere, o reducere substanțială a creditelor neperformante cu peste 30% şi profit net de 668 milioane lei. Astfel, Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat un rezultat operațional de 1.343,7 milioane lei (294,1 milioane euro) cu 3,5% mai mare decât în anul precedent, 1.297,7 milioane lei (289,0 milioane euro), datorită veniturilor operaționale mai mari și a eficientizării cheltuielilor. Banca a obținut astfel un profit net de 668,1 milioane lei (146,2 milioane euro), susţinut de dezvoltarea afacerii şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului.

Anul trecut, BCR a acordat clienţilor retail şi corporate credite noi în valoare totala de 8,1 miliarde lei. Aceasta a condus la un avans al soldului creditelor nete acordate clienților de 3,7% an pe an.

“Pentru a măsura performanța noastră în 2017, privesc mai întâi de toate la impactul pe care l-am generat în construcția de bunăstare și la modul în care am reușit să fim o bancă responsabilă. Îmi doresc să fi făcut mai mult și cred că putem face mult mai mult învățând de la clienții noștri despre ceea ce contează cu adevărat pentru ei. Acestea fiind spuse, sunt recunoscător clienților și angajaților noștri pentru că au făcut posibile rezultatele noastre bune din anul 2017: creștere semnificativă a afacerilor noi și de calitate, expansiune a bilanțului BCR în sectoare cu impact ridicat social și economic, rezultate concrete ale programului nostru de educație financiară”, a afirmat Sergiu Manea, CEO BCR.

Economia a avut o dezvoltare remarcabilă

Acesta a mai spus că economia a avut o dezvoltare remarcabilă în 2017, iar aceasta a fost susținută nu doar de revenirea viguroasă a consumului, dar și de producția industrială, agricultură și servicii, sectoare unde BCR a crescut finanțările către companii mici și mijlocii, mult peste media pieței.

În plus, banca a susținut și va susține programul StartUP Nation, fiind convinși că este important pentru România, pentru crearea mediului și culturii antreprenoriale în țara noastră.

„În 2018 ne așteptăm ca economia să aibă în continuare o rată de creștere solidă – în jur de 5%, ca veniturile să crească moderat, iar șomajul să rămână redus, însă vedem, în același timp, și riscuri pe piețele financiare. De aceea, vom oferi clienților noștri servicii financiare pe termen lung și protecția bugetelor personale. Astfel, vom continua pe drumul început de a prioritiza creditarea în moneda națională, cu dobânzi fixe și opțiuni atractive de asigurare. Nu în ultimul rând, BCR va continua să investească în servicii și procese moderne facilitate digital, pentru a oferi clienților accesibilitate și conveniență. Inovația tehnologică și noile capabilități schimbă modul în care serviciul bancar trebuie să ajungă la clienții săi și la publicul larg, de aceea sunt încântat să remarc faptul că BCR și-a crescut semnificativ numărul de clienți activi digital”, a explicat Sergiu Manea.

Competiție și consolidare

CEO BCR a mai spus că întregul sector bancar se va remarca printr-o bună competiție și consolidare. Şi, în acest context, rămâne deosebit de important ca funcționarea întregului sistem să fie guvernată de regulile pieței și competiției libere, la fel cum este important ca sistemul bancar să își înțeleagă responsabilitatea față de sănătatea financiară a României.

„BCR este determinată să se angajeze într-un dialog substanțial și constructiv pentru a construi capacitatea și încrederea întregii țări de a capitaliza oportunitățile sale majore de dezvoltare: infrastructură, educație, tehnologie, calitatea locuirii și a sistemului de sănătate”, a detaliat Sergiu Manea.

În activitatea bancară de retail, banca a acordat credite noi în valoare totală de 5,5 miliarde lei, înregistrându-se vânzari solide de credite de consum şi garantate – în special datorită creditului de nevoi personale cu rate fixe „Divers”, ale cărui vânzări au consemnat o creștere de 7% an pe an. Conform sondajelor noastre, cele mai multe dintre creditele de nevoi personale s-au îndreptat către renovarea locuințelor (56%), achiziția unei mașini (14%) și cumpărare de mobilă (10%) – detalii complete în infograficul atașat.

Prima Casă

De asemenea, anul trecut, peste 10.000 de familii din România au ales să-și achiziționeze o casă prin intermediul BCR, alegând fie programul „Prima Casă”, fie creditul ipotecar standard BCR “Casa Mea”, ultimul înregistrând în trimestrul al patrulea o creștere a vânzărilor de peste 77%, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut.

Per total, aceste evoluții au contribuit la o creștere a portofoliului de credite nete retail al băncii de 5,1% an pe an.

BCR a marcat, de asemenea, o serie de creșteri susbtanțiale în operațiunile electronice și digitale – 78% mai mulți clienți de Mobile Banking și 32% mai mulți clienți de internet Banking.

Veniturile din dobânzi

În plus, veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 1,3 % la 1.764,2 milioane lei (386,2 milioane euro) de la 1.786,7 milioane lei (397,9 milioane euro) în 2016, considerând rezolvarea continuă a portofoliului de credite problematice şi eforturile susţinute de a avea preţuri competitive în piaţă.

Veniturile nete din comisioane ale băncii s-au redus cu 1,2% la 700,7 milioane lei (153,4 milioane euro) de la 708,9 milioane lei (157,9 milioane euro) în 2016, pe seama reducerii veniturilor din comisioane aplicate tranzacţiilor bancare, parţial compensate de creşterea veniturilor din comisioane pentru intermedierea vânzărilor de produse ale subsidiarelor.

Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 12,8% la 354,7 milioane lei (77,6 milioane euro) de la 314,3 milioane lei (70,0 milioane euro) în 2016.

 

 

Citiți și despre:

  • Rezultate financiare bune pentru BCRRezultate financiare bune pentru BCR Având un rezultat operaţional de 740,9 milioane lei (159,2 milioane euro), şi evoluţii bune pe toate liniile de business, BCR a realizat un profit net de 697 milioane lei (149,7 milioane euro) în primul […]
  • Profitul BCR, în scădereProfitul BCR, în scădere Grupul BCR a obținut, în primul trimestru din 2017, un profit net de 39,2 milioane de euro, în scădere cu 40% față de perioada similară din 2016, când a înregistrat un rezultat net de 65,7 milioane de euro, […]
  • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
  • Contul curent al balanţei de plăţi, excedent de 216 milioane euroContul curent al balanţei de plăţi, excedent de 216 milioane euro În luna ianuarie 2018, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent de 216 milioane euro, comparativ cu 258 milioane euro în luna ianuarie 2017, a anunţat Banca Naţională a României. În […]
  • Investiţiile străine, în creştereInvestiţiile străine, în creştere În perioada ianuarie – octombrie 2017, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5 302 milioane euro, comparativ cu 2 835 milioane euro în perioada ianuarie – octombrie 2016, conform […]