Stiri: Logistica

Rezultate financiare bune pentru Lufthansa

11.04.2017

Lufthansa Group a anunţat rezultate financiare bune pentru anul 2017. Profitul brut ajustat a atins valoarea de 1,75 miliarde de euro, un rezultat apropiat de cel din 2015 și în linie cu estimările financiare pentru 2016.

Anul trecut, Lufthansa Group a înregistrat venituri totale de 31,7 miliarde de euro, în scădere cu 1,2% față de anul precedent. Conform așteptărilor, valoarea câștigurilor, înainte de deducerea costului de 100 de milioane de euro generat de grevele angajaților din 2016, a fost similară celei din anul precedent.

Profitul brut al companiei a atins valoarea de 2,3 miliarde de euro, o creștere semnificativă de 599 de milioane euro față de anul precedent. În același timp, profitul brut ajustat raportat de grup a ajuns la valoarea de 1,75 miliarde de euro, cu 3,6% mai puțin decât în 2015. Marja profitului brut ajustat pentru 2016 a fost de 5,5%, într-o ușoară scădere de 0,2%.

Diferența dintre profitul brut și profitul brut ajustat se atribuie, în mare parte, contractului colectiv de muncă încheiat între Lufthansa și personalul său de zbor din cadrul UFO (Organizația Însoțitorilor de Zbor Independenți).

„Lufthansa Group continuă să se dezvolte cu succes. Ne-am consolidat poziția față de anul precedent și ne-am convins încă o dată clienții să ne acorde încredere, oferindu-le produse și servicii atractive și de calitate superioară. Pe o piață extrem de competitivă, prin măsuri constante de recalibrare a capacității și direcției de dezvoltare a companiei și, mai ales, prin reducerea eficientă a costurilor, am reușit să obținem rezultate comparabile cu cele din anii anteriori. Astfel, în acest an, toate segmentele business-ului nostru au înregistrat creșteri pe piețele pe care activează. De asemenea, datorită extinderii acordurilor de joint venture comercial pentru companiile aeriene din rețeaua Star Alliance, a finalizării achiziției companiei aeriene Brussels Airlines și a încheierii unui amplu contract de închiriere în sistem wet-lease cu Air Berlin, am putut să ne consolidăm poziția strategică”, a spus Carsten Spohr, președintele comitetului executiv și CEO al Deutsche Lufthansa AG.

De asemenea, compania a investit 2,2 miliarde de euro în 2016, cu aproximativ 300 de milioane de euro mai puțin decât era plănuit. Astfel, valoarea totală a investițiilor a scăzut cu 13% în raport cu anul precedent, în mare parte pe fondul unor întârzieri în livrarea aeronavelor noi. Prin urmare, fluxul de numerar disponibil a crescut cu 36,5% la un total de 1,2 miliarde de euro. Gradul de îndatorare netă a înregistrat o scădere semnificativă de 19%. Conform câștigurilor înregistrate după deducerea costurilor de capital, Lufthansa Group a obținut venituri de 827 de milioane de euro în 2016.