Stiri: Finante

Donații NN România 2022

Rezultate financiare bune pentru NN România, în 2015

26.02.2016

NN România a încheiat anul 2015 cu evoluții pozitive pe principalele linii de business ale companiei. Planurile financiare pentru protecție au fost cel mai important motor de creștere în segmentul asigurărilor de viață, compania raportând un avans de 2,4% al primelor brute subscrise în 2015 față de anul anterior. Totodată, în segmentul pensiilor private, NN Asigurări de Viață și NN Pensii au înregistrat creșteri de două cifre pentru toți principalii indicatori.

“2015 marchează o evoluție pozitivă atât pentru NN România, pe toate liniile de business, cât și pentru industriile de asigurări de viață și pensii private în ansamblu. Inițiativele demarate pentru impulsionarea dezvoltării acestor segmente, alături de tendințele de creștere a preocupării românilor pentru asigurarea unui viitor mai bun prin instrumente financiare potrivite nevoilor și planurilor lor, au fundamentat această evoluție și au pus bazele creșterii sustenabile din următorii ani. Prin strategia noastră din 2015, ne-am consolidat poziția pe cele două piețe și ne-am pregătit operațiunile pentru 2016, un an de la care există așteptări ridicate la nivel de industrie, în contextul perspectivelor de creștere economică și a măsurilor de susținere a asigurărilor și pensiilor private. Astfel, în acest an vom continua să fim alături de clienți și să investim pentru a le oferi noi soluții de economisire și protecție pentru viitor, sprijinindu-i totodată să se gândească din timp la siguranța lor financiară”, a declarat Marius Popescu, director general NN Asigurări de Viață.

Pe segmentul asigurărilor de viață, valoarea activelor financiare administrate a depășit nivelul de 3 miliarde de lei la sfârșitul anului 2015, în creștere cu 7,1% față de anul precedent.

În aceeași perioadă, volumul primelor brute subscrise a înregistrat un avans de 2,4% față de 2014 până la aproximativ 629 de milioane de lei, ca urmare a creșterii vânzărilor de planuri financiare pentru protecție.

Prima brută medie pentru contractele încheiate de NN Asigurări de Viață în 2015 s-a cifrat la 1.744 de lei, în creștere cu 2,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce suma medie asigurată a avut un avans de 13,2% față de 2014, până la 56.311 lei.

NN Asigurări de Viață a plătit asiguraților un volum al indemnizațiilor pentru evenimente asigurate de 32 de milioane de lei în 2015, cu 16% mai mult comparativ cu anul precedent.

Pentru polițele ajunse la finalul perioadei contractuale, NN a plătit clienților peste 106 milioane de lei, cu aproape 8% mai mult decât în 2014.

Numărul contractelor răscumpărate sau reziliate s-a diminuat cu aproximativ 13%, o evoluție similară fiind înregistrată și în ceea ce privește valoarea plătită pentru acestea, care s-a redus cu aproape 14% în 2015, până la 175,5 milioane de lei.

Marja de solvabilitate a NN Asigurări de Viață a fost de 1,27 la finalul anului 2015, în timp ce coeficientul de lichiditate a fost de 4,8.

Pe segmentul pensiilor facultative, NN Asigurări de Viață a înregistrat o creștere de 22,1% a activelor nete administrate în 2015 în beneficiul clienților, până la un volum de 618,6 milioane de lei cumulat de fondurile NN Activ și NN Optim, reprezentând 49,4% din totalul activelor administrate la nivelul pieței pensiilor facultative.

Numărul de participanți la cele două fonduri facultative din administrarea NN Asigurări de Viață s-a ridicat la 164.082 în 2015, cu 11,8% mai mult decât în anul precedent, compania având o cotă de 42,9% din piață în funcție de participanți, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Peste 48% dintre angajații care au decis să înceapă să economisească suplimentar pentru pensie în 2015 au optat pentru unul dintre cele două fonduri de pensii facultative administrate de NN Asigurări de Viață.

Participanții care au ales fondul de pensii facultative cu grad de risc dinamic (Activ) au plătit o contribuție medie lunară de 130 de lei în 2015, cu 27,1% mai mult față de nivelul de 102,3 lei din perioada similară a anului trecut. Participanții la fondul de pensii facultative cu grad de risc echilibrat (Optim) au economisit, în medie, 124,5 lei pe lună anul trecut față de 113,2 lei pe lună în 2014.

Profitul brut al NN Asigurări de Viață s-a cifrat la 22,8 milioane de lei în 2015. Rezultatul include cheltuiala excepțională realizată în procesul de rebranding al companiei în NN demarat la începutul anului 2015, de 17,1 milioane de lei, precum și investițiile în dezvoltarea operațiunilor de business pe plan local. Astfel, profitul din activitatea curentă, fără a lua în calcul aceste cheltuieli excepționale, a înregistrat o creștere de 28% în 2015 până la 39,9 milioane de lei.

“Pensiile private obligatorii au înregistrat creșteri de peste 25% în 2015 atât din punctul de vedere al activelor administrate în beneficiul participanților, cât și al contribuțiilor, un semnal pozitiv pentru următorii ani, susținut și de inițiativele dedicate din industrie și de tendințele de creștere a interesului românilor față de nivelul lor de trai la vârsta pensionării. Pentru evoluția sustenabilă viitoare a acestei industrii, mizăm pe creșterea contribuțiilor în următorii ani concomitent cu dezvoltarea pieței de capital, precum și pe apariția tot mai multor inițiative pentru dezvoltarea unei culturi de economisire pentru pensie în România, care să ajute participanții să-și asigure un trai mai bun la bătrânețe. Noi, la NN Pensii, am continuat să informăm permanent participanții despre necesitatea planificării financiare pentru viitor și să investim economiile lor pentru pensie în mod responsabil și eficient, contribuind prin performanțele obținute, peste media pieței, la creșterea încrederii lor în sistemul privat de pensii”, a declarat Raluca Țintoiu, director general NN Pensii.

Pe segmentul pensiilor private obligatorii, NN Pensii avea în administrare active nete în valoare de 9,1 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere cu 27,9% față de nivelul înregistrat în 2014, reprezentând o cotă de piață în funcție de active de 37%, conform datelor ASF.

Numărul participanților la fondul administrat privat de NN Pensii s-a cifrat la 1,8 milioane la finalul anului 2015, cu 2,5% mai mult decât în anul anterior, reprezentând 28,7% din numărul total de participanți din piața pensiilor private obligatorii.

Participanții NN Pensii au avut o contribuție medie brută de 127,5 lei în 2015, cu 25,7% mai mult față de nivelul de 101,4 lei de la finalul anului trecut.